Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана“: Може да се появят две алтернативни формации преди парламентарните избори

Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана“ в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

Сериозни искри прехвърчаха между Дондуков 1 и Дондуков 2, след като държавния глава сне доверието си от правителството на Борисов 3. ГЕРБ се заканиха с импийчмънт, но за кратко. В края на седмицата все пак настъпи примирие. Дали то не е привидно?

Водещ: Г-н Колев, каква бе целта на президента с този ход?

Кольо Колев: Силен политически ход. Президентът се позиционира по отношение на властта, определяйки разграничителните линии от една страна той заедно с мнозинството от българските граждани срещу властта. Това беше направено по един категоричен начин. Както казах, много силна политическа заявка, в която според мен се съдържат две неща. От една страна, възможността, рязко нараства възможността за предсрочни избори, и разбира се, появата на нов политически субект.

Водещ: Защо нараства възможността от предсрочни избори?

Кольо Колев: Защото президентът Радев категорично определи проблемите от една страна, и начинът за тяхното решаване. Той казва: „Тази власт е вредна за вашето здраве“ – буквално. Какво е решението? Решението ясно се долови в неговите думи – няма ляво, няма дясно, разделението не минава оттук. Няма София, няма провинция – разделението е: ние, почтените хора срещу тази власт, която ви лишава от въздух, вода, природата, която прави лобистко законодателство и т.н. Това е основното послание. И оттук нататък много ме забавляват една камара според изказа на премиера „мисирки“, които казват: „Какво от това? То няма никакво значение“. Напротив, има огромно, огромно значение. Едно е, ако всичко това бъде казано, примерно, от Корнелия Нинова или от Карадайъ, един ще каже: „Този иска властта“, другия: „Този иска да измести патриотите и да намести на тяхно място“, съвсем друго е когато го каже най-авторитетният човек в страната в момента, най-авторитетният политик. Това вече има огромна тежест и ясно дава насока на хората, на обществото като цяло.

Водещ: Как си обяснявате факта, че много пробойни се появиха наведнъж: водната криза, кризата с боклука, шпионските скандали?

Кольо Колев: Не всички са навързани едно с друго. Докато първата част от нещата, които изброихте, са до голяма степен продукт на дълго продължителна негативна селекция в рамките на администрацията, в това число и на висшата администрация, която все по-ясно става, че на две магарета сламата не може да върже и не може да планира, не може предвижда кризи, не може действа превантивно и по-далеч от „двойка кебапчета с гарнитура“ едва ли вижда. Във втората част, разбира се, във връзка с шпионските скандали и т.н., те са по-скоро свързани с геополитическите битки, в част които става и територията на България.

Водещ: Има ли място за още една новосформирана партия в партийната система в България?

Кольо Колев: Не само има място, има огромна ниша за това. Ясно е, видно е, че независимо от растящото недоверие, скепсис и ако щете отвращение от управлението на ГЕРБ, основната опозиционна партия някак си не може да намери сили, за да се заяви като ясна алтернатива. Очевидно обществото търси нещо различно, търси нещо друго. И това е огромната ниша, която съществува, и когато според мен, скоро време ще бъде запълнена. Да, наистина нараства вероятността от предсрочни избори, да, много вероятно е на тези избори да наблюдаваме, и то не само една според мен, алтернативни политически формации.

Водещ: Предвиждате ли да се повтори сценария от 2001 година с появата на НДСВ и до някаква степен и от 2009 година, когато също ГЕРБ спечелиха категорично тогава изборите?

Кольо Колев: Това са практически два примера на това, за което говорим сега – търсенето на политическа алтернатива. Когато старите политически формации някак си не могат да привлекат избиратели, и се появява Симеон Сакскобургготски когато отвя и БСП, и СДС просто абсолютно по един категоричен начин. Горе-долу същото се повтори и 2009 година с появата на Бойко Борисов. Да, напълно и точно такава е ситуацията в момента, и затова казвам, че има огромна ниша за поява на алтернативни политически формации, и е напълно възможно да се повтори този сценарии.

Водещ: От ГЕРБ промениха своята позиция и обявиха, че няма да стартират процедура по импийчмънт на президента. Как тълкувате това тяхно решение?

Кольо Колев: Като здрав разум, поради простата причина, че с такава една процедура, задействането на една такава процедура просто ще героизира президента Радев от една страна, категорично ще досрине авторитета на т.нар. „управляващи политически партии, формации“, елит, каквото искате го наречете, в резултат на което наистина ще се повтори по един любопитен начин ситуацията от 2001 година. Спомняте си, че тогава беше отказано на Симеон Сакскобургготски да се кандидатира за президент – нещо, което не беше добре посрещнато, в резултат на което той стана министър-председател.

Водещ: Каква ще е стратегията на досегашните управляващи и опозиция за следващите парламентарни избори?

Кольо Колев: Стратегията на управляващите е ясна. За тях е ясно, че докато опозицията е разделени на леви и десни, на екрю и лила, в крайна сметка те имат шанс да спечелят. Именно поради тази причина ви обърнах внимание на думите на г-н Радев, който казма: „Не е ляво и ясно, не София и провинция, а свястното, кадърното, почтеното срещу това управление“. Така че без съмнение управляващите ще играят на тази струна да разделят и да не допуснат по никакъв начин обединението под една или друга форма на тяхната опозиция, опозиция и от ляво, и от дясно. Разбира се, от друга страна, двете основни политически формации, и левите, и т.нар. „автентични десни“, не намират и няма да намерят в себе си сили да създадат някаква форма на обединение. Именно поради тази причина възниква и съвсем естествено необходимостта от създаването на алтернативна политическа формация, която в крайна сметка вън от лявото и вън от дясното да успее да осъществи това обединение. Разбира се, управляващите с нокти и зъби ще се борят срещу това. Това фактически е повторение на това, което се случи в София. В София Мая Манолова за милиметри просто не успа да събори управлението на ГЕРБ. Също така просто с 20 хиляди гласа – това е незначителна стойност. И именно благодарение на това обединение – обединението на лявото и дясното срещу статуквото. Така че играта на управляващите е ясна. От една страна да държи опозицията разединена, и от друга страна да не допуска формирането на обединяващ център на опозицията. Играта на всички останали е вече малко или много става ясна. Това разбира се, това вече е въпрос на здрав разум от тяхна страна.

Водещ: Каква е вашата прогноза за състава на следващия парламент?

Кольо Колев: Да прогнозира състава на следващ парламент при прогноза, че ще се появят поне две според мен нови алтернативи, политически формации, на този етап е много гадаене на кристално кълбо. Напълно е възможно ако се появи една политическа формация, нека условно да я наречем „пропрезидентска“ партия, то тя е напълно възможно да помете много сериозно политическия пейзаж. Тогава всичките ни прогнози как ще изглеждат коалициите, дали БСП ще играе с ДПС, или с ВМРО, ще изглеждат смешни. Затова казах, че ще бъде съвършено, че ще има нови политически субекти, които ще определят и политическия пейзаж, в това число и развитието на България в близките години.

Водещ: По време на кампанията за вота на недоверие БСП проведе консултации с извънпарламентарни партии, които като АБВ и „Движение 21“. Смятате ли, че от левицата ще потърсят такова обединение като коалиция по време на изборите?

Кольо Колев: В продължение на доста време БСП, според мен, постъпи много неразумно, едва ли не изживявайки се като самодостатъчната опозиция, която няма нужда да търси нещо навън. За мен това е доста странен ход от страна на ръководството на БСП, защото е ясно, че категорично не могат да се противопоставят сами на това управление. Логично би било те да търсят съюзници, в това число и да приветстват създаване на алтернативна политическа формация, тъй като логично тя би била, макар и не от техните редове, но все пак потенциален съюзник, нещо, което те в момента нямат.

Водещ: Понеже няколко пъти направихме паралел между парламентарните избори през 2001, парламентарните избори 2009 година, по какъв начин новите формации, които се предвижда да се създадат до края на тази година, се различават от НДСВ и ГЕРБ?

Кольо Колев: Вижте, по какъв ще се различават – има хора и формации, които за които още нямаме яснота. Много труден въпрос. Разбира се, в основата е това, за което говори и президентът Радев – лобистко законодателство, боклучарник, въздуха, невъзможността да се управлява с некадърна администрация, която е резултат от негативна селекция в продължение на години. Това ще бъде основата. Ако трябва честно с една дума да ви кажа, това ще бъде някаква политическа парафраза на това, което пее Слави Трифонов: „Време е някой да изхвърли боклука“.

Слав Механджийски