Кольо Колев: Много скоро ще наблюдаваме появата на нови политически формации, които ще се опитат да отрекат старите политически партии

Кольо Колев, директор на социологическата агенция „Медиана”, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След първоначалната еуфория на евроизборите, отрезвяването се изрази в закани за партийно прочистване до корен, оставки и заплахи за партизанска война. Кой спечели и кой загуби, наблюдавайки реакциите след вота? Очакваме анализа на директора на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев. Три дни след вота как изглежда политическата картина? БСП се върна в парламента, Борисов замина за Брюксел, Марешки излиза в нелегалност.

Кольо Колев: С Марешки не виждам някаква изненада. Неговите са традиционни като че ли лъкатушения. Що се отнася до победителите и победените, някак си много патос като че ли се изля:  ето, съкрушителна победа за ГЕРБ, съкрушителна загуба за БСП. Вижте, загуби изборите целият политически елит. Имаме безпрецедентна ниска избирателна активност. Няма такива избори, досега не е имало редовни, нормални избори с такава ниска избирателна активност, при която, независимо от продължителното мълчание на ЦИК, едва ли ще достигне до два милиона избиратели. При което ГЕРБ с цялата си мощ – административна, държавна, финансова, успя да спечели около 600 000 гласа, с 80 000 по-малко, отколкото на предишните избори. БСП взе около 500 000. Както виждате, разликата е от порядъка на 110 000, което е по-малко от 2% от реалните избиратели в страната. За каква съкрушителна победа става дума? Да, „Демократична България“ успя да се класира на политическия терен и то благодарение отново на ниската избирателна активност. Да, ВМРО успя също да привлече част от избирателите на партиите на патриотичния блок, но отново виждаме много ниска избирателна активност. И всичкото това на фона на ясните сигнали за купуване на гласове, за принуден корпоративен вот.

Водещ: За административен, чиновнически вот?

Кольо Колев: Чиновнически вот, директно купен, разбира се, виждаме го в играта с преференции  кристално ясно. Нещо, за което многократно предупреждавах, че този тип вот ясно дава възможност за диференциране на купения вот. Всичките тези неща са голям шамар и голяма червена лампичка, нека да перифразирам господин Борисов, за целия политически елит. Избирателите казват: „а бе, няма да ви гласувам, не ви вярвам. Не ви вярвам – и не само на едните, и не само на другите“. Да, БСП е взела малко повече, нали, но отсега си късат ризите, едва ли не ще се саморазправят, ще се самоизядат. Кой е виновен? Кой е виновен за какво? За това, че не се случиха вашите мечтания, които не бяха основателни – да правиш революция при липса на революционна ситуация? Ами да бяха прочели Ленин, той го е казал  чудесно. Така че много патос, много емоции, но всъщност основното е разочарованието на избирателите от политическия елит и отдръпването, делегитимацията на същия този политически елит чрез негласуването, чрез отдръпването на избирателите. Това е основният извод.

Водещ: Господин Колев, вие казахте: много патос се изля. Според психиатрите където има патос, има патология. Каква е патологията на българската политическа класа? От какво страда тя?

Кольо Колев: Страда от невъзможност да погледне, аз бих казал, че това е слабост въобще на българската нация, невъзможност да погледне в огледалцето за обратно виждане. Аз си карам, карам, а тези отзад и от страни въобще не ме интересуват. Всеки като че ли се затваря в себе си и говори, дискутира едва ли не със самия себе си. Едните виждат революционна ситуация, другите виждат страшни успехи на фона на едни почти забравени, изхвърлени хора, близо два милиона човека, които живеят в България на ръба на мизерията. Не е ясно какво политическият елит в крайна сметка предлага на тези хора, какво да правят, накъде да отиват. Но не общ метологически път, някаква цифровизация, дигитализация, магистрали, спортни зали, визия за не знам какво си. Конкретно за тези хора какво предлагаш? Те не могат да се видят в тази битка и съответно казват – майната ви на всичките. Това е голямата слабост и на политиците – затварянето и патология, нека да го наречем. Затварянето като че ли само в собствения си кръг и говоренето като че ли сами със себе си.

Водещ: Оставаме с впечатлението, че сякаш българските политици не се интересуват от това, че трябва да бъдат избрани, че народът трябва да ги избере, за да бъдат политици. Те смятат, че могат да си организират, да си изработят по някакъв друг вариант пребиваването във властта.

Кольо Колев: Да, до голяма степен сте права. Наистина като че ли техниката за изработването на изборите започва да взима превес над самия избор, изборът на хората. Казват политиците: тук няма страшно – тези ще ги купим, тук няма страшно – тези ще ги принудим, а бе имаме едни 30 000 гласа от този, а пък още 20 000 от другата страна. До голяма степен това е поведение, което торпилира в крайна сметка нещото, което се нарича демокрация, демократичен процес. И това е огромен проблем за България. Казват някои – ама то и в другите страни е така. Не бих казал, че е точно така. Напротив, това е злостна деформация на българската политическа действителност.

Водещ: Как ще се преодолее тази деформация? Имаме ли все още механизми или сме си отгледали един Франкенщайн, с който не можем да се справим?

Кольо Колев: Аз мисля, че ще успеем да се справим. Друг е въпросът за колко време. Без всякакво съмнение въвеждането на нови и нови изисквания по отношение на изборния процес, опитите за установняване в крайна сметка на някаква форма на контрол над тези деформации, купуването, принуденият вот – всички тези неща са стъпки в правилна посока, но толкова плахи, толкова колебливи, толкова криволичещи, че човек по някой път се отчайва. Що се отнася до по-глобалното решение, тези избори според мен показаха нещо много важно – освен отдръпването на избирателите от съществуващия политически елит, показват, че вероятно въпросът за властта не може да се реши в рамките на съществуващите политически партии. Вероятно много скоро ще наблюдаваме появата на нови политически формации, които ще се опитат да отрекат старите политически партии – нещо, което наблюдавахме и с появата на господин Сакскобургготски, и с появата на Бойко Борисов. Мисля, че отново е дошло това време, когато обществото като цяло се нуждае от нови политически формации.

Водещ: Господин Колев, дали обаче това дежа вю за трети път ще се реализира, съдейки по резултатите от тези избори? Достатъчно бе премиерът да се появи две седмици в края на кампанията, да направи няколко дефилета из страната и въпросът да приключи.

Кольо Колев: Не бих казал. С какво приключи? С това, че с цялата тази държавна машина, ресурсите – властови, икономически, административни, да вземат 600 000 гласа? Да, повече от основния си опонент, но това е пирова победа. Това са  издихания, които ясно показват кризата във всички политически партии, кризата на доверие у избирателите. Затова казвам, че сега има огромна ниша за поява на нови политически формати. Не казвам, какви ще бъдат те, но когато има такава ниша, когато има търсене, ще има и предлагане.

Водещ: Е да, но ако премиерът продължава, както колоритно го обясни Христо Иванов, от единия прозорец да изхвърля пари, а от другия прозорец – министри, какви биха били шансовете на новата формация?

Кольо Колев: Хубаво е сравнението, но това не е неизчерпаем ресурс. В крайна сметка премиерът ще бъде застиган от същите проблеми, от които и досега. А това е абсолютно некомпетентната администрация, която в резултат от 10-годишна негативна селекция е докарана до ниво на две магарета сламата да не може да раздели. Всичките скандали, които наблюдавахме, най-малкото по-голямата част от скандалите, са резултат от некомпетентна администрация. Вземете бележките с НАП – безумни изисквания, които след това хиляда пъти се променят и които натоварват реалния бизнес,  бележките за бензиностанциите, които са абсолютно безумни и безсмислени. Вземете кризата с регистъра, тол системата – всичко това е резултат от некомпетентност. И ако смятаме, че това изведнъж ще се промени, ако някой си мисли нещо такова, да, може да строи светло бъдеще на определена публика, само че това нещо е резултат от 10-годишна негативна селекция. И това нещо ще продължи да предизвиква скандали, ще удрят един след друг върху имиджа на управляващите. И така премиерът изхвърля, изхвърля, изхвърля пари и министри, но това в един момент няма да бъде достатъчно.

Водещ: В един момент ще изхвърли и кабинета?

Кольо Колев: Точно така.

Водещ: Господин Колев, как ви изглежда първият сюжет с привкус на скандалност от парламентарния делник след изборите – сюжетът за партийните субсидии? Това популизъм ли е или действително са надвзети пари? И ако са надвзети пари, как в нито една партия не видяха, че тези пари са надвзети, че взимат пари, които не им се полагат? И сега изведнъж всички тръгнаха да ги връщат.

Кольо Колев: Именно това е проблем, за който говорихме досега. Значи, управляващи и опозиция мълчаливичко и тихичко лапат пари, които не са техни, които по закон не би трябвало да им се дават. Нека да приемем, че е било грешка, че нещо са объркали. Хубаво, но взимат пари, които не им се полагат. И всички си мълчат. Това е поредният удар не само върху ГЕРБ, това е удар върху всичките партии. И това е причината, поради която голяма част от избирателите не гласуват. Вижте, това е конкретният пример – нещо, което изплува сега веднага след изборите. Конкретният пример. Само че всичкото това нещо малко или много беше подозирано от избирателите. Те затова не отидоха до урните. Те казват – онези там нещо си менкат, нещо си правят, нещо си струват и после ни казват – елате да гласувате. Ами няма да ви гласуваме, гледайте си работата. Това, което се случва, е тоталното недоверие в политическата класа и поредният пример, поредното безобразие. Няма абсолютно никакво основание… ама тук грешка в законодателството, тълкуване на нормите… Ама какво тълкуване на нормите, има кристално ясна позиция – 11 лева на глас. И хората гласуваха за намаляване. Но не, ти ще получиш по 14 лв. и 28 стотинки без никакво право. И това е възмутителното.

Водещ: Да, това е странното. Иначе надвзетата сума не е кой знае колко, някакви 6 519 540 лева. Но това са 6 519 540 единици доверие.

Кольо Колев: Въпросът е в принципа.

Водещ: Защото всички партии са взимали и никой не е видял, и изведнъж виждат всички след изборите и казват – ами, хайде ще ги върнем.

Кольо Колев: Ако искате може да го превърнем в килограми сирене за същите 1 милион избиратели, на които дават по едни 40 лева, за умиращите от глад, където се вика, това е по килограм сирене за всеки един от тях, приблизително. Да, взел си ги ей така, без да имаш никакво право, от същите тези бедни, нещастни пенсионери, които нали защото са съвсем под границата на мизерията, хайде ще им дадем 40 лева да се облагат за Коледа и за Великден. И на същите тези ти си им взел по килограм сирене. Всяка партия. Това е отвратително.

Водещ: Как прогнозирате, че ще се развие оттук нататък и парламентарното битие през следващите месеци, а и изборите през есента? Защото ето,  днес в парламента се върна БСП, върна се г-н Пеевски, така че какво да очакваме?

Кольо Колев: На г-н Пеевски няма да му се радваме дълго време. Предполагам, че след две години отново ще го видим, ако няма по-ранни избори и нови избори и нов парламент. Така че това е наистина новина, неговата поява, но по-скоро в сферата на екзотика. Какво очаквам по-нататък? Разбира се това, което ни очаква, са местните избори – изключително сложни и изключително трудни за всяка партия. БСП, както са тръгнали, са на път да се самоубият, занимавайки се със себе си, а не с непосредствените си задачи. Но сега в крайна сметка всеки с правото си, да правят каквото искат и да поднесат поредна победа на основния си политически опонент. Може пък и да им дойде акълът, ще видим.  Що се отнася до другите партии, да кажем ГЕРБ, те ще направят абсолютно всичко възможно да се укрепят. Знаят, че всяка загуба, сериозна чувствителна загуба, вещае предсрочни избори. Така че това ще бъдат основните насоки. Другото, което аз очаквам, е продължаването на т.нар. сага със скандали – с корупцията, с имотните облаги на властта, с незаконно взетите пари от политическите парии, и след това ще има и още, и още, и още. Както казах, в голяма степен резултат от тази  негативно селекция на администрацията, която наблюдаваме от доста време.

Водещ: А новият проект кога да го чакаме, ще дойде ли за есента?

Кольо Колев: Според мен не, според мен не. Реално той ще дойде тогава, когато дойде време за парламентарни избори. Разбира се, напълно е възможно да очакваме и появата на някаква форма на нов субект във връзка с местните избори, а именно концентрираната поява на този нов субект в няколко основни града, но местните избори, като цяло не са подходяща среда за пускане на нов политически субект. Но напълно е възможно да го наблюдаваме и преди изборите, по-скоро очаквам да бъде след тях.

Цоня Събчева