Комисар Бойко Рановски: Броят на децата, пострадали при катастрофи не е никак малък през последните години и всички трябва да се замислим

София. Броят на децата, пострадали при катастрофи не е никак малък през последните години и всички трябва да се замислим. Това коментира пред журналисти началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски, който взе участие в откриването на учебната година в 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този ден е празник за учениците, родителите. Нашето присъствие тук е, за да покажем още веднъж, че сигурността и безопасността на децата в училище и на пътя е един от приоритетите ни. Всички заедно можем да постигнем по-голяма сигурност за нашите деца. На този ден родителите трябва да се замислят над поведението си и дали влагат достатъчно усилия за запазване живота и здравето на своите деца. Чрез учителите, започвайки от най-малките искаме да ограмотим децата, да им покажем как да се движат безопасно по улиците и да бъдат защитени, когато напуснат училищния двор“, коментира комисар Рановски. По думите му всяка година традиционно с откриване на учебната година стартира акция на полицията – Национална кампания „Децата тръгват на училище – да ги пазим на пътя”. „На този ден сме се събрали с известни певци и артисти, с които да покажем, че само обединение на може да доведе до едно по-добро и сигурно положение на пътя и децата да бъдат по-защитени. На този ден за жертви деца не е хубаво да говорим, но през последните години броят на децата, пострадали при катастрофи не е никак малък и всички ние трябва да се замислим. На този ден в районите на всички учебни заведения има полицейско присъствие и колеги, които където се налага ще регулират движението. Има колеги, които обезпечават сигурността при струпване на много хора“, допълни той.
Комисар Рановски подчерта, че навсякъде има необходимото полицейско присъствие и е създадена необходимата организация. „На 21 септември е Европейски ден без загинали на пътя. Мотото на кампанията е: „Спаси животи – нула жертви на пътя”. Нека всички с поведението си на пътя да допринесат на територията на България да няма жертви. От страна на полицията от днес до 21 септември всеки ден ще има мероприятия и необходимата информация за медиите, гражданите. Нека всички да спазваме правилата, за да допринесем към общата европейска кауза – нула жертви на пътя“, каза още комисар Бойко Рановски.
Люба АЛЕКСИЕВА