Местни избори 2019: Комисар Димитър Събчев, ОДМВР-Пловдив: Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в града и областта по време на предстоящите избори

снимка: Радио "Фокус" - Пловдив

Пловдив. Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в Пловдив и областта по време на предстоящите местни избори. Това каза на брифинг заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Повечето служители са от състава на МВР-Пловдив, като ще има и служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Жандармерия“. В деня на изборите ние ще охраняваме общо 1003 изборни секции или 426 изборни места на територията на Пловдив и областта“, каза Събчев. По думите му, всички действия, които до момента са извършили и предстоят да извършат служителите от пловдивската полиция  са в синхрон с указания и разпоредби на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“.
„В хода на тези наши действия са проведени няколко работни срещи с Районната и Окръжната прокуратура в Пловдив, както и с Районната прокуратура в Карлово, също в Асеновград и Първомай. Всички тези срещи са с цел синхронизиране на действията при и по повод отработване на сигнали  за нарушение на изборния процес“, посочи заместник-директорът на Областната дирекция на МВР.
Комисар Димитър Събчев каза още, че от седмица, по разпореждане на директора на МВР-Пловдив, в уязвимите места, в кварталите с нисък социален статус и с преимуществено ромско население, има засилено полицейско присъствие. „На тези места са изпратени допълнителни полицейски сили – униформени служители, видими за гражданите, с идеята да скъсим разстоянието между нас и гражданите, с цел по-бързо получаване на сигнали“, подчерта той.
Заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив раздели предприетите мерки от полицията предвид местните избори на две части. „Първата част е свързана с охрана на изборните книжа и материали и изборните секции. Работим от седмица, когато  започна отпечатването на бюлетините в печатница в града. Целият този процес по работа и отпечатване се проведе под засилена полицейска охрана. Следващият етап бе изваждането на бюлетините и транспортирането им до Областната управа, където също под полицейска охрана те заминаха за общинските избирателни комисии. Там се съхраняват и към момента, отново под засилено полицейско присъствие. Предстои ни в събота, 26-ти октомври, изваждане на тези изборни материали от секционните комисии и настаняването им в изборните места. Там, след като бъдат оставени материалите, запечатваме изборните места, а нашите служители продължават да се грижат за охраната“, посочи Събчев. Той подчерта, че са проведени охранителни обследвания на всички места, където ще се провеждат избори, с цел удостоверяване, че са годни за охрана и за протичане на изборния процес. „В деня на изборите отново ще има засилено полицейско присъствие, както на униформени, така и на цивилни, в уязвимите места и такива с предимно ромско население“, каза заместник-директорът.
Комисар Димитър Събчев изтъкна, че с приключване на изборния ден в 20.00 часа не приключват ангажиментите на полицията. „След като секционните комисии преброят и изготвят протоколите си, с полицейска охрана ние ще транспортираме материалите до ОИК, съответно на по-късен етап – до София, зала „Арена Армеец“,  където те се предават. Всичко това обуславя голям ресурс и , обем на организация от наша страна“, каза той и допълни, че всички полицейски служители от Областната дирекция на МВР ще бъдат на работа в изборния ден, с изключение на тези, за които отсъствието е наложително.
„Вторият етап от нашата дейност, свързана с нормалното протичане на изборния процес, е отработването на всички сигнали, които гражданите подават, във връзка с установени от тях обстоятелства, касаещи евентуално нарушаване на изборните правила. Ние имаме пряка комуникация и всички тези сигнали се отработват под наблюдението на Прокуратурата в максимално кратък срок“, посочи комисар Събчев.
Тони МИХАЙЛОВ