Комисар Илиян Илиев, Охранителна полиция Варна: Хората от малките и отдалечени населени места проявяват огромен интерес към срещите с мобилните ни екипи

Радио "Фокус" - Варна, комисар Илиян Илиев, началник на Сектор "Охранителна полиция" при ОД на МВР

Комисар Илиян Илиев, началник на Сектор „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Комисар Илиев, Областната дирекция на МВР във Варна продължава през август и септември да организира посещения на полицаи в малките населени места. Обяснете как вървят тези срещи.

Комисар Илиян Илиев: Инициативата е от октомври месец 2017-та година. Започнахме да осъществяваме посещения с екипи в малките населени места. Те включват по един инспектор от Охранителна, Криминална и Икономическа полиция. С тях е и районният инспектор, който обслужва населеното място, което се посещава. Отделно има екипи, които работят на тази територия от представители на Специализирани полицейски сили, Пътна полиция и Жандармерия. Те са по друг график. Идеята е да наситим местата, където няма постоянно полицейско присъствие. При първите екипи, идеята е да се проведат срещи с кметове и граждани по малките населени места, с оглед подаване на сигнали от всякакво естество, включително и към други институции. Целта е да видим какви проблеми съществуват в тези населени места и после с екипите да помагаме за осигуряването на спокойствието на жителите.

Фокус: Има ли интерес към тези срещи и какви сигнали подават основно хората по места?

Комисар Илиян Илиев: Има интерес към срещите. Сигналите касаят предимно МВР. Може би хората се притесняват  да подават сигнали за други институции. Но предимно сигналите са за шофиране от неправоспособни, с нерегистрирани моторни превозни средства, шофиране с превишена скорост, след употреба на алкохол. Предимно въпросите са свързани с безопасността на движението по пътищата. Предимно искат някои кметове да се поставят препятствие на пътните платна в населените места за ограничаване на скоростта.

Фокус: Получавали ли сте сигнали и за по-сериозни инциденти или престъпления в рамките на тези срещи?

Комисар Илиян Илиев: Не на тези срещи не е имало такива, но има доста решени проблеми впоследствие от поставените. Провели сме специализирани полицейски операции в някои населени места във връзка с поставени въпроси. Екипите на специализираните полицейски сили и жандармерията могат да правят проверки в тази насока. Търсим и лица, обявени за общодържавно издирване и такива, които са извършители на престъпления. Имаме добри резултати във всички направления и мисля, че хората са по-спокойни.

Фокус: Дайте пример за нещо конкретно.

Комисар Илиян Илиев: Конкретен пример бих дал с тези сигнали, свързани с нарушенията на Закона за движение по пътищата. Мисля, че ограничаваме превишението на скоростта и управлението на моторни превозни средства без свидетелство за правоуправление, въпреки че не сме го изкоренили напълно. Но мисля, че имаме по-добри резултати в тази насока. По наше искане със сигнални писма в някои населени места сме поставили и ограничители на скоростта.

Фокус: В кои населени места са „първенци“ по нарушения на Закона за движение по пътищата?

Комисар Илиян Илиев: В областта ситуацията е тежка, в смисъл такъв, че има много повече загинали от миналата година. Има и повече потърпевши от пътнотранспортни произшествия. Но имаме и много повече съставени актове и фишове по Закона за движение по пътищата. Въпреки това не успяваме да намалим броя на загиналите и пострадалите. Трябва да се научим да бъдем толерантни на пътя и ако може да спазваме правилата за движение, за да не се стига до фатални инциденти и пострадали.

Фокус: Във всички общини в областта ли ще успеете да изпратите екипи през август и септември?

Комисар Илиян Илиев: Стремим се във всяка община да посещаваме населени места. Не можем да посетим всички села наведнъж. Затова по график се стараем да бъдем във всяка община. Като ги редуваме. Във всеки следващ месец не повтаряме населени места, където сме били. Така че, през годината успяваме всяко малко населено място без полицейско присъствие да посетим по 3-4 пъти. Допълнително, освен нашите посещения, началниците на Районни управления и участъци, също обхождат кметовете периодично и провеждат срещи с тях и с жителите. От доста време обръщаме на малките населени места.

Диана СТОЕВА