Комисар Неделчо Рачев, ОДМВР – Бургас: Основните причини за катастрофи са несъобразена скорост и изгубване на управление над автомобила

На какво се дължат най-тежките катастрофи  в района? Какво показват данните от началото на годината за това разговаряме с комисар Неделчо Рачев, началник на „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас.

Фокус: Комисар Рачев, на какво се дължат най-тежките катастрофи  в района?

Неделчо Рачев: Основните причини за катастрофи са несъобразена скорост и изгубване на управление над автомобила. В областта се регистрират най-вече удари в преден автомобил или в крайпътни съоръжения. Предвид голямата транспортна мрежа на територията на област Бургас има всички типове пътища, автомагистрали, първостепенни и второстепенни пътища. Има и пътища, които преминават през проходи, част от които са на територията на областта. По тях през по-голямата част от годината движението е изключително интензивно.

Фокус: Кои други предпоставки за катастрофи са често срещани в областта?

Неделчо Рачев: Катастрофите с тежкотоварни автомобили, които преминават през натоварени пътища и такива с много завои, като Ришкия проход и пътя за Варна. Там са организирани предварителни КПП-та, в които спират и проверяват водачите на тези тежки машини. Реализират се и съвместни проверки с ДАИ.

Фокус: Как стои въпросът с мотористите и има ли регистрирани инциденти? И какви мерки са предприети от страна на полицията?

Неделчо Рачев: Отчетени са и много катастрофи с мотоциклети. Правим превенция на територията на град Бургас. Като работим, спираме, даваме указания, правим беседи и санкционираме мотоциклетистите, които грубо нарушават правилника за движение по пътищата. На много места реализираме скоростен режим, не само за превенция и санкциониране на мотористите, а също така на всички автомобили, които се движат на територията и по магистрали, първостепенни и второстепенни пътища на област Бургас.

Фокус: На какво се дължат най-тежките за пътнотранспортни произшествия  в град Бургас?

Неделчо Рачев: Най-тежките пътнотранспортни произшествия в град Бургас са свързани основно с блъскане на пешеходец на пешеходна пътека, отнемане на предимство на друго моторно превозно средство и неправилно движение на пешеходци, които попадат в пътнотранспортни произшествия. Има много нарушения по неспазване на пътната маркировка и на дистанцията, което довежда до леки пътнотранспортни произшествия, особено в натоварените дни и часове през периода от месец май до края на месец септември.

Деница ДИМИТРОВА