Комисар Росен Рапчев, ГДНП: Със 185 по-малко са пътнотранспортните произшествия през тази година

Пловдив. Със 185 по-малко са пътнотранспортните произшествия през тази година, в сравнение с миналата. Това съобщи по време на семинар по Пътна безопасност комисар Росен Рапчев, от ГДНП, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. С 10 по-малко са и загиналите при пътнотранспортни произшествия през тази година, в сравнение с миналата, но ранените са с 288 повече. Най-много са загиналите водачи на моторни превозни средства – 173-ма, а загиналите пешеходци са 70.
Най-много произшествия на пътя са станали на територията на СДВР, ОДМВР-Пловдив и Варна. Най-малко произшествия има в Кюстендил и Кърджали.  „Сериозен ръст на пътните произшествия е отбелязан през месец март тази година спрямо миналата година, когато има 12 загинали на пътя“, каза още комисар Рапчев. Най-тежък е бил и месец юни 2019 година с 19 повече загинали, в сравнение със същия период на 2018 година. Причини за катастрофите са нарушения на водачите на превозни средства, както и на пешеходците. Най-честа причина за пътнотранспортни произшествия се оказва несъобразената скорост на водачите.
4 деца под 6 -годишна възраст са загинали на пътя от началото на годината, а 38 са били ранени, бе отчетено още на семинара.
Цветана ТОНЧЕВА