Комисар Симеон Цървуланов: Глобите и санкциите, които се налагат на хора, предизвикали пожар, се определят от тежестта на пожара и предизвиканите щети

 

Комисар Симеон Цървуланов – директор на РД „ПБЗН“ – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус: Г-н Цървуланов, зачестиха пожарите в  сухи треви и храсти, от пожарната провеждате ли информационна кампания за опасностите, които съществуват при възникването на такива пожари?

Симеон Цървуланов: Да. Провеждаме различни информационни кампании, пращаме съобщения до местните медии, раздаваме брошури, чрез говорителя на Регионалната дирекция на МВР. В момента извършваме съвместна проверка с горските служители, изготвяме графика и ще започнем да даваме и дежурства, но засега още няма сериозна опасност от възникване на горски пожари, почвата е влажна, в гората е мокро. Въпреки това инспекторите са на терен и следят. Въпросът тук е, че пожарите, които сега възникват са в частни имоти и те се причиняват най-вече от по-възрастни хора, които се занимават със земеделие, не гледат много телевизия и не слушат предупрежденията, които отправяме чрез медиите. По малките махали и села минават кметовете, горските служители и им раздават брошури, но дали се съобразяват с тях е друг въпрос. Проблемът е, че вече има доста необработваеми земи, не се коси, тревата съхне и като се отърве огънят и се пренесе към тях  оттам отива към гората. Хората, които влизат в гората, било то за гъби, или за дърва подписват декларации  за паленето. На горските работници, на фирмите, които се занимават с дърводобив се провеждат инструктажи, попълват протоколи, че ако нанесат щети носят отговорност, но въпреки това се случват и пожари.

„Фокус: Горските пожари ли са най-трудни за гасене?

Симеон Цървуланов: Зависи. За нашия район, за нашата територия горските пожари са най-сериозното перо, което ни създава повече напрежение поради това, че имаме повече гори и теренът е пресечен, но като цяло няма лесен пожар.

„Фокус: Въпреки вашите предупреждения към хората за опасностите, които предизвиква един пожар в сухи треви и храсти пак има такива, които подценяват опасността, чистят си нивите, подготвят ги за обработване палят огън и като духне вятър и той се разнася, какви са санкциите и глобите за тези, които са предизвикали пожар поради невнимание?

Симеон Цървуланов: Санкциите са в зависимост от тежестта на пожара, а глобата е от 50 лв. до 2 000 лв., като това е по линията на пожарната, а по линия на горските те по закона за горите си налагат глоби. Всичко зависи от тежестта на пожара, от засегнатите площи, от нанесените щети, като има случаи и при които се дават на прокуратурата за нанесени големи по размер щети на държавата, на други лица, в зависимост от ситуацията.

 „Фокус: Поддържате ли контакт с доброволческите отряди и те имат ли готовност в случай на нужда веднага да се включат?

Симеон Цървуланов: Да, те са включени в системата за оповестяване и когато има нужда ги викаме, който може да се яви го прави. Продължават обучението си, продължават тренировките, като в Смолян доброволците дават и дежурства, съвместно с пожарникарите.

„Фокус: А има ли вече във всички общини в областта създадени такива доброволчески отряди?

Симеон Цървуланов: Има. Къде повече, къде по малко, но има. Само община Мадан са малко по-назад с набирането и обучението, но и там вече има желаещи.

„Фокус: Функционират ли наблюдателните кули на територията на областта и получавате ли от тях информация за пожари?

Симеон Цървуланов: Не всички функционират, но получаваме информация от тях. Трябва да им се направи профилактика. Напролет ще се направи обход, ще се види какво им е състоянието и какво трябва да се направи по тях. Те обаче не са наша собственост и ние не можем да ги поддържаме, те са към областна администрация.

„Фокус: А имате ли случаи на подаване на фалшиви сигнали за пожари, в смисъл такъв, че са видели дим и са подали сигнал?

Симеон Цървуланов: Доста такива случаи имаме, но мога да кажа, че тези сигнали в никакъв случай не са злонамерени. Хора видели в далечината дим се обаждат и когато отидем на място виждаме, че зад хълма има махала, пуши си комин и излиза повече дим, а има и случаи в район, където се вдига мъгла да я помислят за дим и звънят. Тези сигнали се водят фалшиви, но пак ще повторя, че няма зла умисъл в тях и не го правят, за да ни разкарват напразно.

„Фокус: Кога ще бъде обявен пожароопасния сезон в областта?

Симеон Цървуланов: Ще изчакаме още десетина дни и може би след това областният управител ще трябва да издаде и заповедта за откриването на пожароопасния сезон, но почвата засега е влажна.

Даниела БОЙКОВА