Комисар Симеон Цървуланов, РД „ПБЗН“: Непочистените комини и оставени без надзор електрически уреди са основните причини за пожари през зимата в област Смолян

Основните причини за възникване на пожари през отоплителния сезон в област Смолян са непочистените комини и тяхното самозапалване, както и включени и оставени без наблюдение електрически и отоплителни уреди. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян комисар Симеон Цървуланов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той допълни, че има и случаи на възникване на пожари след неправилно използване на газови бутилки и котлони, които са с неизправни редуцил вентили или свързващи устройства. Комисар Цървуланов допълни, че при пожарите с големи щети е решение на собствениците дали ще възстановят изгорялото имущество и сгради, или напълно ще премахнат изгорялата постройка.

Той уточни, че в област Смолян умишлените пожари не са изключение, но не се случват често и като процент от общия брой, са много малко. „Полицията издирва извършителите, разследват се тези случаи заедно с прокуратурата. Подпалвачите отиват на съд, някои от тях влизат в затвора като се докаже, че те са извършителите на пожара. Тук е въпрос на доказване на вина. При един пожар, при който всичко е изгоряло, трудно се доказва причината, но не е невъзможно“, обясни комисар Цървуланов. Той добави, че има случаи на пожари в област Смолян, чиито извършители все още не са разкрити и още се водят разследвания. Повечето обаче са с установени причини за възникване на пожара, каза още директорът на Пожарната в Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА