Комисар Станислав Генчев, РДПБЗН-Видин: Заради тежката зимна обстановка не сме оставили хора без необходимата медицинска помощ

С комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин, разговаряме за оказаната помощ на хората в тежката зимна обстановка

Радио „Фокус”: Каква е организацията на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин в тази зимна обстановка?

Станислав Генчев: Целият личен състава на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са в повишена готовност от 6 януари заради тежката зимна обстановка във Видинска област.Прекъснати са всички регулярни отпуски, създадена е организация екипите, които са в почивка да бъдат при необходимост допълнително на разположение.

Радио „Фокус”: През този период на колко произшествия реагирахте?

Станислав Генчев: От 6 януари екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 14 произшествия. 10 са случаите на оказвана помощ на закъсали хора, а така също и на екипи, работещи по енергийната система в областта.

Радио „Фокус”: Имаше ли случаи да помагате да се изтеглят закъсали автомобили по пътищата в областта?

Станислав Генчев: Тези 3 дни сме изтеглили 15 закъсали автомобила, 8 души са изведени от преспите. Евакуирали сме 6 лица до безопасно място, това 14 души, на които сме оказали помощ в тази ситуация

Радио „Фокус”: Имаше ли случаи, при които сте помагали на екипи на ЦСМП-Видин?

Станислав Генчев: Служители на РДПБЗН-Видин са помогнали при оказването на спешна медицинска помощ на двама жители на малки населени места във Видинска област през изминалото денонощие. Първият случай е в село Върбовчец, община Димово. Заедно с екипите на Пътно управление – Белоградчик и ЦСМП-Видин оказахме помощ на човек в тежко здравословно състояние. Откарахме дежурния лекар до дома на болния. Мъжът бе стабилизиран и оставен за домашно лечение. Към полунощ се е наложи с тежка верижна техника от Винарово да бъде откаран в болницата спешно човек, който е получил инсулт. През нощта няколко пъти изтегляхме закъсали леки автомобили в пътния участък между Кутово и Сланотрън и по пътя за село Рупци.

Радио „Фокус”: Днес каква е обстановката?

Станислав Генчев: Трябва да кажа, че няма бедстващи хора в областта. Спешно се почиства пътят към село Майор Узунов за да се извози човек на хемодиализа за видинската болница, наш екип ще извози човекът до видинската болница.Друг екип закара лекарства в село Извор за сърдечно болни хора. В Извор с трактор ще пристигне кметът на село Лагошевци, който ще вземе лекарствата и хляба за селото. Тежка е обстановката, но се справяме, не сме оставили хора, имащи нужда без медицинска помощ – това е основната ни задача.
Анна ЛОЗАНОВА