Комисар Тихомир Тотев, директор на РДПБЗН – Варна: Оставени без наблюдение огнища в стопански дворове са причина за увеличение на пожарите

Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН), в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Комисар Тотев, има ли регистрирани пожари през последните седмици в сухи треви при почистването на дворове и земеделски земи във Варна и областта?

Комисар Тихомир Тотев: През последните две седмици малко се усложни противопожарната обстановка в нашата област. Причините за това са основно преминалата буря преди няколко дни и необичайно топлото време през изминалата седмица. От началото на годината досега са регистрирани около 700 произшествия, което е повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Тогава толкова инциденти са регистрирани  едва в края на месец март. Сега, само през последните два почивни дни имаме 53 пожара в сухи треви и храсти, при които са унищожени няколко вилни бараки в землището на село Звездица. Имаме и два регистрирани от началото на годината горски пожари, възникнали заради запалване на сухи треви. Те са в района на Белослав и над квартал „Владиславово“.

Фокус: Има ли нанесени щети или пострадали хора, унищожена продукция или домашни животни при всички тези инциденти?

Комисар Тихомир Тотев: Хора няма пострадали при тези пожари, домашни животни също. Унищожени са 100 броя породисти гълъби при един от инцидентите. Като цяло, през първото тримесечие на тази година има увеличение на загиналите граждани, но не при пожари в земеделски земи, а при битови пожари. Има четирима загинали срещу един за същия период на миналата година. В тази връзка призовавам гражданите да спазват стриктно правилата за ползване на отоплителни уреди и да бъдат внимателни. От началото на годината има 34 пожара в контейнери за смет. Понякога една от причините за високия брой е изхвърлянето на пепел от домашни печки.

Фокус: Разрешено ли е паленето на сухи треви и храсти при пролетното почистване на дворове и земеделски земи? Какво не трябва да правят хората?

Комисар Тихомир Тотев: Има редица закони, по линия на Министерството на околната среда и водите, които забраняват изгарянето на каквито и да е отпадъци. Но и тази година, както и преди съм убеден, че отново ще има граждани, които ще палят отпадъците от растителност в дворовете си. Но поне да не го правят при силен вятър. Защото причините за толкова много пожари, които установихме миналата седмица, са в оставени без наблюдение огнища, след почистване на стопански дворове. Съчетано с вятъра, който духаше, всичко доведе до увеличение на броя на пожарите в земеделските земи. Апелирам хората да не изгарят тези отпадъци, а да ги изхвърлят на определените места, на сметищата.

Диана СТОЕВА