Комисар Тихомир Тотев, директор на РДПБЗН – Варна: 160 от пожарите през годината са  възникнали поради небрежност при боравене с открит

Директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Варна, комисар Тихомир Тотев, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Комисар Тотев, в това последно интервю с Вас за годината, нека започнем разговора от празниците. Опасността от инциденти нараства, какви са съветите към гражданите?

Комисар Тихомир Тотев: Съветите са като всяка година – да бъдем повече внимателни. Можем условно да ги разделим на две групи – съвети към тези, които ще прекарат празниците извън дома и съвети, за тези, които ще си бъдат вкъщи. Тези, които ще пътуват трябва да се уверят, че не са оставили включен електроуред в дома си, че са спрели водата. Става въпрос за по-дългите пътувания. Хората трябва да оставят телефон за връзка с някой съсед, за да се реагира ако се предизвика наводнение, например. Тези, които ще останат за празниците вкъщи трябва да бъдат особено внимателни при подготвянето  на празничната трапеза – да не оставят без наблюдение включени кухненски и домакински уреди. Трябва да се прегледат и газовите инсталации, да бъдат с подменени маркучи и скоби, бутилките да се пълнят в оторизирани пунктове и да не се препълват. Печките от така наречения тип „духалки“, а иначе – вентилаторни електроуреди трябва да се поставят на разстояние от завеси, пердета, завивки, най-общо казано да се спазват инструкциите на завода – производител. Да не се оставят малки деца и възрастни хора с включени електроуреди с открит реотан. Към тях особено трябва да бъдем внимателни, тъй като за съжаление, в сравнение с миналата година жертвите при пожар са осем – с двама души повече са загинали в нашата област.

Фокус: Празнуването на Нова година и дните около този ден са съпроводени с употребата на много фойерверки и пиратки, за какво трябва да се внимава?

Комисар Тихомир Тотев: Не съм специалист в производството и правилната експлоатацията на фойерверките. С това се занимава Служба „КОС“ към ОД на МВР. Но от опита, който имам, ще кажа, че не трябва да се ползват пиратки от малки деца без надзор на възрастен до тях. Възрастните трябва да са отговорни, да наблюдават къде се хвърлят тези пиратки. Преди няколко години имаше пожар по причина – попаднала пиратка в тераса на по-долен етаж. Така че – внимание! За това ми е призивът към възрастните при използване на този тип пиротехника.

Фокус: Предстои много хора да посрещнат Новата година на заведение, за какво трябва да се внимава?

Комисар Тихомир Тотев: Винаги, когато има струпване на повече хора на едно място е опасно, при внезапно възникнало бедствие, като земетресение например, да се изпадне в паника и хората, които не са се ориентирали къде е изходът, да не успеят своевременно да се насочат към него. Затова препоръчвам при посещаване и настаняване в хотели, да се обърне една минутка на плана за евакуация, който е поставен на видно място във всяка хотелска стая. Да се види къде са най-близкото стълбище, пожарогасител, да се види на какъв телефон отговаря рецепцията в случай на проблем. И да припомним на всички – спешният телефонен номер 112 – на него всеки, изпаднал в беда, трябва да потърси помощ.

Фокус: В края на годината, каква е равносметката? Колко инциденти са станали във Варна и областта от януари досега? Увеличават ли се пожарите или намаляват?

Комисар Тихомир Тотев: Към 18-ти декември е имало регистрирани над 3750 произшествия, на които сме реагирали. В сравнение със същия период на миналата година, пожарите са с около 200 повече. През 2018 година са регистрирани3520 пожара. Основно, повечето произшествия през тази година се дължат на засушаването, на климатичните условия – горещото и сухо лято. Основно там бяха насочени усилията на нашите екипи през летния период. В топлите дни през зимата отново имаше случаи на запалване на сухи треви. За щастие пожарите в жилищните сгради запазват нивото си от около 700 годишно. Не, че това е малко. Това прави горе долу по два пожара в жилищни сгради на ден. Но като статистика няма някакво рязко увеличение. Най-честите пожари и през тази година са възниквали по причина – късо съединение в електрическа инсталация или в електрически уред. Около 170 са тези пожари. Около 160 пожари имаме възникнали поради небрежност при боравене с открит огнеизточник. Намалели са пожарите с доказан умисъл от следствените органи – от 28 за миналата година до 21 – през тази. Все още е висок процентът на пожарите, според мен злоумишлени – на контейнери за смет. Там причините се дължат, както на хвърляне на пиратки около Нова година, а също и от невнимателни ползватели на печки на твърдо гориво, които си изхвърлят пепелта преди да са изгаснали всички въгленчета в нея.

Фокус: Т.е. в края на годината, отново трябва да напомним за повече внимание…

Комисар Тихомир Тотев: Да, наред с веселбата, да има и внимание. Искам да използвам случая да поздравя колегите си, да им благодаря за работата през годината и да им пожелая добро настроение през празниците и ползотворна 2020 година!

Диана СТОЕВА