Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН – Варна: Не се отчита увеличение на горските пожари в областта през последните пет години

Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна

Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН ) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Комисар Тотев, колко пожара са регистрирани от началото на годината в региона на Варна за първите пет месеца на годината и какви са тенденциите спрямо миналата година?

Комисар Тихомир Тотев: 1 284 пожара са регистрирани във Варна и областта от началото на годината. Данните са сравними със същия период на миналата година. Няма рязка динамика в броя на пожарите. При регистрираните произшествия са загинали четирима души, пострадалите са 37. Четири горски пожара са възникнали от началото на годината във Варненско. Регистрираните горски пожари са без загуби и са от класификацията на т.нар. низови пожари – горяла е ниска тревна растителност без да са засегнати дървесните видове. Общата площ на пожарите е 37 дка, като предполагаемата причина за възникването им е човешка небрежност при боравене с открит огън, т.е. изхвърляне на незагасени цигари или оставени незагасени барбекюта. Пожарите са възникнали в землищата на Белослав, Суворово и Държавно горско стопанство „Варна“, като в гасенето им са участвали 23-ма служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна, 12 служители от горските стопанства, както и доброволци от Община Белослав.

Фокус: Каква е готовността на дирекцията по отношение на възникване на горски пожари?

Комисар Тихомир Тотев: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна планира съвместни проверки с Регионалната дирекция по горите с оглед недопускане палене на огън на нерегламентирани места. През летния сезон изпълняваме съвместния план между Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Регионалната дирекция по горите. Като цяло идеята е превенция по отношение недопускане палене на огън на нерегламентирани места и намаляване на общия брой на пожарите през настоящата година спрямо възникналите през предходната. Техниката на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна е подготвена за работа през пожароопасния сезон. Вече са минали сезонните технически прегледи по отношение състоянието на техниката. Имаме готовност да реагираме незабавно при подаване на съобщение за възникнал пожар. В началото на пожароопасния сезон проиграхме плановете за събиране на свободния от дежурство личен състав за ликвидиране на  големи и сложни произшествия. Имаше дребни несъответствия, които отстранихме, актуализирахме и телефонните номера на служителите. Организационно сме подготвени да посрещнем пожароопасния сезон.

Фокус: С каква техника разполагате?

Комисар Тихомир Тотев: Дирекцията разполага със стандартни автомобили за гасене на горски пожари, с които са оборудвани районните служби. Автомобили с висока проходимост има във Втора районна служба, в Регионалната служба в Долни чифлик и Регионалната служба в Дългопол, където горските масиви са разположени в по-пресечени терени. Автомобилите са получени преди две години по европейски проект, защитен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерството на околната среда и водите. Имаме и сектор „Специализирани оперативни дейности“,  който разполага с булдозер и с тежка строителна техника. Разчитаме и на държавните горски стопанства, които имат три специализирани автомобила. Имат обучен личен състав, с който участват и  подпомагат нашата дейност. Вече в повечето общини на територията на Варненска област има изградени доброволни формирования. Както казах, в гасенето на горския пожар, възникнал в землището на Белослав тази година, участваха и доброволци от Община Белослав.

Фокус: Увеличават или намаляват през последните години горските пожари и какви са основните причини за възникването им?

Комисар Тихомир Тотев: През последните пет години горските пожари в областта се движат около една константна величина. За разлика от други региони ни страната, като Хасково и Кресна, Варненска област е облагодетелствана и към момента нямаме възникнали сериозни горски пожари. Миналата година имаше тежък пожар, но той не беше в горски масиви, а в суха тревна растителност. Засегнати бяха 800 дка в района н село Бенковски. Благодарение на предварителната организация с Държавно горско стопанство – Варна и с мобилизиране на нашия състав – общо 121 огнеборци и горски служители, успяхме за четири часа да ограничим този сложен пожар, за да не влезе в гората. Не допуснахме да изгори ценната дървесина. Смятам, че преди години имаше умишлени палежи с оглед износ на дървесина, но след като държавата взе мерки, предимно човешката небрежност остава като основен фактор за горските пожари във Варненска област.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА