Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН – Варна: При почивка в хотели или други места за настаняване гражданите трябва да се запознават с плана за евакуация

Снимка: pixabay.com

При почивка в хотели или други места за настаняване гражданите трябва да се запознават с плана за евакуация на съответния обект. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН ) във Варна. „Преди да тръгнат на път по време на празниците гражданите трябва да се уверят, че са изключили отоплителните уреди или печките на твърдо гориво и в дома им са останали включени само консуматорите на денонощен режим. При пристигане на място и настаняване в хотелите е добре гражданите да се запознаят с плана за евакуация, който се намира на всеки етаж. Схема на евакуация би следвало да има и на вратата на всяка хотелска стая. При едно произшествие това ще им гарантира бърза евакуация и спасяване на живот“, добави комисар Тихомир Тотев.

Той отбеляза, че през последните години няма случаи на запалена елха, тъй като вместо свещи вече се използват осветителни тела. „Добре е при тяхната покупка да се четат упътванията. Дано потребителите  случат на прибор, който да е качествен, а не внесен от трети страни без необходимите сертификати“, посочи още комисар Тихомир Тотев.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА