Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН – Варна: Увеличават се пожарите в сухи треви и отпадъци

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Какво показват данните от първите осем месеца на годината – колко са регистрираните пожари, загинали, пострадали при пожари, участие на екипите в аварийно-спасителни дейности?

Комисар Тихомир Тотев: От началото на годината до момента се отчита увеличение на произшествията с около 200 спрямо същия период на миналата година. Тази година общо произшествията са 2 774, докато миналата година са били 2 534 . Увеличението е основно заради пожари в сухи треви и отпадъци, като има леко завишение и при пожарите с нанесени материални загуби – със 73 броя. Съпоставени с петгодишната статистика на дирекцията, не се отчитат рязка динамика на усложняване на пожарната обстановка. Аварийно-спасителните дейности са равен брой спрямо миналата година -224. Има намаление на лъжливите обаждания за съобщаване на произшествие, като тази година те са 82. За нещастие отново през настоящата година при пожари са загинали шестима души. Имаме увеличение на пострадалите при пожари, тази година те са 34 души срещу 24 за същия период на предходната година.

Фокус: От началото на летния сезон и обявения пожароопасен сезон има ли регистрирани пожари в гори, унищожени площи, какви превантивни мерки са предприети по отношение на превенция, до кога продължава пожароопасния сезон?

Комисар Тихомир Тотев: Няма ръст на горските пожари във Варненско през сезона. Със заповед на областния управител на Варна пожароопасния сезон в областта продължава до месец октомври и включва различни забрани за палене на огън близо до горски територии, включително и при почистване на земеделски земи след прибиране на реколтата. През годината са възникнали 18 горски пожара, но те са били низови и няма унищожена дървесна, както и предпоставки за екологична катастрофа. Наскоро в община Бяла и кметство Обзор имаше пожар на сухи треви на площ около 700 дка, който беше най-сложният пожар това лято до момента. Пожарите най-често възникват поради небрежност. Във Варненска област е характерно, че възникват в сухи треви и оттам влизат в иглолистни или широколистни насаждения. Този сезон заради низови пожари са засегнати 10 дка иглолистни и 25 дка широколистни гори. Една от причините пожарите в горски територии да са толкова малко е доброто взаимодействие с  Регионалната дирекция по горите. Още преди началото на сезона направихме няколко съвещания, на които изготвихме съвместен график за периодични проверки и го изпълнявахме през целия сезон. Отделно от това нашите началници на райони служби с полицейски инспектори извършваха допълнителни проверки. Не допуснахме да се случи това, което стана в други области.

Фокус: В периода от 11 до 15 септември се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност и честване на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. В тази връзка какви инициативи са предвидени, каква е обезпечеността на дирекцията във Варна и областта, достатъчно ли са пожарникарите, има ли недостиг на кадри, състояние на автомобили и материална база?

Комисар Тихомир Тотев: На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник. През 1905 година този ден е бил обявен за празник на пожарникарите на първия пожарникарски събор на командирите на пожарни служби в София. Около тази дата традиционно всяка година се провежда и Седмица на пожарната безопасност. Бих искал да поздравя всички мои колеги от варненската пожарна служба и от страната, да пожелая здраве на тях и техните семейства и винаги да се завръщат от произшествие в пълен екип, както са отишли. През последните години, благодарение на оперативните програми и работата на Главна дирекция “ Пожарна безопасност и защита на населението“, техниката във Варненска област е обновена почти на 99%. Районната служба във Вълчи дол остана извън обхвата на програмите. Все още за там не сме осигурили чисто нова техника, направили сме възможното да ги осигурим с добре поддържани автомобили, които отпаднаха от другите пожарни служби, получили нова техника по оперативните програми. Освен пожарни автомобили, беше доставено и аварийно-спасително оборудване и техника. Това са специализирани тежки машини за работа при земетресение, при наводнение, автомобил за мониторинг на горските пожари, автомобил за извършване на аварийно-спасителни дейности тежък клас. Техниката, с която разполагаме, е достатъчна. От друга страна през последните години, благодарение на съвместни усилия на ръководството на нашата служба и разбирането, проявено от Главна дирекция, щатът ни е запълнен на повече от 90%. Успяхме своевременно да подготвим документите за конкурсите. През последните няколко години желаещите за постъпване на работа в структурите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна намаляват. От 12 кандидати за едно работно място преди две – три години, сега са спаднали на около трима – четирима. Явно хората си намират по-високо платена работа в други сфери на обществения живот. В момента дирекцията има известни затруднения с осигуряване на дежурството в участъка в Бяла, тъй като от месец август е в сила изискването на наредбата за пожарогасителната дейност, която задължава на дежурство да има екип в състав от минимум трима души. Има работна група в Главна дирекция, очакваме щатно да се реши въпросът, като бъдат отпуснати целево четири или пет щатни бройки за участъка в Бяла. Дотогава решаваме въпроса чрез  изплащане на извънреден труд на служители от Долни чифлик, които дежурят в участъка в Бяла.

Фокус: В навечерието на новата учебна година – какви проверки са осъществени по отношение на безопасността на децата? Има ли констатирани нарушения или издадени предписания?

Комисар Тихомир Тотев: Организираните проверки от районните служби в училищата на територията на областта започнаха още в средата на месец август. Приоритетно се проверяваха училища, в които се извършваха ремонтни дейности с оглед на това дали се спазват изискванията за безопасна евакуация. Няма сериозни нарушения, очакваме учебната година да започне спокойно. Директорите на училища са задължени до края на месец октомври да направят минимум едно занятие за евакуация на учащите се, да им припомнят основните задължения, които имат, местата за събиране извън сградата на училището в случай на бедствие. Това ще подобри безопасността на средата, в която учат нашите деца.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА