Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН – Варна: През 2019-та година отчитаме по-малко загинали и пострадали в пожари

Директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението комисар Тихомир Тотев, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Комисар Тотев, какво показват данните от началото на летния сезон – колко са регистрираните пожари на територията на Варна и областта – има ли загинали, пострадали?

Комисар Тихомир Тотев: Данните са благоприятни за Регионална дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Варна. От началото на годината до 7-ми август са регистрирани 2258 произшествия, срещу 2187 за същия период на миналата година. Има леко увеличение и то се дължи основно на пожарите без материални загуби. Според нашите статистически данни, такива се водят пожари в контейнери, в сухи треви и в отпадъци. Там завишението за целия период е с 296 броя. По отношение инцидентите със загинали и пострадали, през тази година има за жалост четири смъртни случая. Миналата година те са били пет. В броя на пострадалите също има намаление. От началото на тази година те са 17 души, срещу 19 за миналата година.

Фокус: Какви са основно инцидентите през лятото? Има ли повишение в броя на горски пожари, в сухи треви, в земеделски площи? Има ли унищожени горски масиви или земеделска продукция?

Комисар Тихомир Тотев: За щастие нямаме горски пожари. Има намаление и на опожарените площи по време на жътвената кампания. За миналата година са били 560 декара, а за тази година – само 85 декара опожарени. За разлика от миналата година, през тази има унищожени два трактора и една сламопреса. Характерното за тази година е, че лятото не се характеризира с толкова много горещини, но имаше много бури. И много от регистрираните инциденти са вследствие на клони, на дървета, гръмотевични бури, които се разразяват. Даже и през изминалите почивни дни имаше такава. Само за един ден сигналите бяха над 65. Основно свързани с паднали дървета, ламарини, някои от които върху автомобили. За щастие не сме регистрирали инциденти с пострадали граждани.

Фокус: Каква е ситуацията в курортните комплекси, в общините в областта?

Комисар Тихомир Тотев: Нямаме по-сериозни инциденти. Шест са пожарите, които са възникнали в отрасъл ресторантьорство и хотелиерство. Знаете, че тази година в курорта „Златни пясъци“ има увеличен период на дежурството на служителите, командировани от вътрешността на страната. До момента те са ликвидирали 37 произшествия. Това са катастрофи по главния път, пожари в сухи треви, но няма сериозни инциденти.

Диана СТОЕВА