Комплекс за социална грижа за възрастни хора и лица с умствена изостаналост изгражда Община Велико Търново

Велико Търново. Комплекс за социална грижа за възрастни хора и лица с умствена изостаналост изгражда Община Велико Търново. Дейностите, които стартираха в началото на 2019-та, са финансирани със средства по ОП „Региони в расте“. Отпуснатите пари в размер на 2 760 000 лв. са 100 % са безвъзмездна финансова помощ. Това поясни пред журналисти в старата столица зам.-кметът Снежана Данева – Иванова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

В рамките на проекта предстои да бъдат построени четири нови „къщички“, които ще са част от Център за грижа за лица с умствена изостаналост в село Церова кория /капацитетът им ще е за 60 души/. Ще бъде ремонтирана и съществуваща сграда на ул. „Симеон Велики“ 3 в старата столица, в която ще се помещава „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ /тук капацитетът ще е за 15 човека/. В другата половина на същата сграда ще има социални услуги за деца.

„Основната цел на проекта е да осигурим съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура, която ще допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа. С това ние ще създадем условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, посредством предоставяне на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа“, обясни още зам.-кметът.
Снежана Данева-Иванова подчерта и, че според статистиката във всяко второ българско семейство има проблем с възрастен, за когото близките не могат да полагат необходимите грижи.

Експертът от Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Жоро Ковачев припомни, че Община Велико Търново е част от първия план по деинстуционализация, приет през 2018 година. „Ние сме една от десетте пилотни общини, в които ще бъдат закрити първите десет домове за възрастни с умствена изостаналост и домове за възрастни с психични разстройства. Този процес се налагаше, за да може да се предостави по-добър начин на живот на тези потребители, които живееха в условия, които не бяха най-добри“, допълни Ковачев.

Срокът за приключване на дейностите е 4 февруари 2021 година. След тази дата местната администрация ще търси механизми, с които ще се подпомогне финансирането на предоставяните услуги, за да не са те в тежест само на общинския бюджет.
Към момента дейностите са в процес проектиране, изпълнителите са избрани.

Луиза ТРАНЧЕВА