Конкурс за избор на управител на Свищовската болница обявява Общината

Велико Търново. Конкурс за избор на управител на Свищовската болница обявява Общината. Това е една от точките, включени в дневния ред на извънредното заседание на местния парламент, което е предвидено за днес, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Свищов. Освен това на съветниците предстои да вземат решение и за поемане на нов дългосрочен общински дълг. Тяхната пленарна сесия започва в 15.00 часа.

„Фокус“ припомня, че до избор на нов управител за МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ се стигна, след като до сега изпълняващият длъжността д-р Венцислав Михов, подаде оставка в края на миналата седмица. Непосредствено след това, по време на редовната сесия на ОбС – Свищов бе взето решение лечебното заведение да се представлява от Общината и респективно от кмета на Свищов Генчо Генчев. Това ще продължи до провеждането на конкурс за нов управител.  Причината е, че местната администрация е едноличния собственик на капитала.

Според законовите изисквания новият ръководител на болницата трябва да притежава образование по специалност „Здравен мениджмънт“, да е лекар или зъболекар и да  отговаря на Наредба № 9 от 26 юни 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси, за възлагане управлението на лечебните заведения по Закона за лечебните заведения.

Луиза ТРАНЧЕВА