Консултациите за съставяне на СИК във връзка с предстоящите Местни избори на 27 октомври се проведоха в Свищовска община

Снимка: АФП

Велико Търново. Консултации за определяне състава на Секционните избирателни комисии във връзка с произвеждане на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г., се проведоха в Свищов, съобщават от пресцентъра на Общината.

В консултациите имаха право да участват представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и коалицията, която има избрани с нейната кандидатска листа членове на Европейския парламент от Република България, но не е парламентарно представена.

Представители на 6 политически сили проведоха задълбочени дебати, след което стигнаха до консенсус относно разпределението на позициите в 52-те секционни избирателни комисии на територията на община Свищов.

ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ГЕРБ”, КОАЛИЦИЯ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ДПС”, КОАЛИЦИЯ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ”, ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ВОЛЯ” и КОАЛИЦИЯ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ”, разпределиха общо 422 места в секционните комисии, от които 156 ръководни позиции и 266 за членове в съответните секции. Секционните избирателни комисии ще бъдат пет, седем и деветчленни, като от тях – 8 са петчленни, 7 са седемчленни и останалите 37 комисии са по 9 члена.

В края на срещата всички представители на политически сили останаха удовлетворени от взетите решения относно съставянето на СИК. Реши се, всяка от шестте политически сили да предостави писмените предложения за състава на СИК в общинската администрация до 20.09.2019 г. След представяне на предложенията, кметът на община Свищов, в срок до 25.09 2019 г., ще представи необходимите документи в Общинска избирателна комисия за назначаване на Секционните избирателни комисии. Срокът за назначаване състава на Секционните избирателни комисии е 30.09.2019 година.