Контейнери за стари дрехи и обувки поставиха в няколко великотърновски квартала

Велико Търново. Контейнери за стари дрехи и обувки поставиха в няколко великотърновски квартала, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съоръженията са пет и се намират в кв. „Картала“ /при обръщалото/, в кв. „Бузлуджа“ /срещу голям супермаркет/, на северния вход на мола и в парковете „Дружба“, и „Марно поле“. Новите съдове за смет са предвидени за изхвърляне на ненужни дрехи, чанти, аксесоари и обувки. Всичко, което се намира в тях, ще се събира и транспортира за сметка на компанията, която ги стопанисва, уверяват от Община Велико Търново. От там уточниха и, че за момента съоръженията са поставени експериментално, но ако се използват активно, ще има и нови – на други места в града.

Върху всяко едно от съоръженията, освен надпис „Дрехи и обувки“ има и инструкции за употреба, както и номер за връзка при нужда.

С инициативата Велико Търново прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. Повече информация е налична на сайта www.texcycle.bg, както и в социалните мрежи.

„Фокус“ припомня, че в края на август в града бяха монтирани и контейнери за стари мебели и други отпадъци от дърво. Такива има в кварталите „Картала“, „Чолаковци“ и „Бузлуджа“.

Луиза ТРАНЧЕВА