Контраадмирал Митко Петев: Навършват се 140 години от създаването на Военноморските сили на Република България

През 2019 се навършват 140 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна  началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. „Това е една юбилейна година, честваме 140 години от създаването на българския военен флот. Убеден съм, че хората с морска униформа и хората, които работят за флота като цивилни служители, са направили всичко необходимо да се гордеем с това, че българският флаг се вее гордо на нашите кораби“, заяви контраадмирал Митко Петев.

Военният флот на България се създава на 12 август 1879 година в град Русе на река Дунав. В края на XIX век се създава флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 година Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна. От създаването си българският военен флот участва в двете световни и още три регионални войни. Най-голяма морска победа е торпилирането на турския крайцер “Хамидие” от торпедоносеца “Дръзки” през Балканската война – 21 ноември 1912 година. На 1 януари 1915 година в Егейско море се сформира българският Беломорски флот. На 25 май 1916 година в състава на флота е зачислена първата подводница № 18, закупена от Германия, и България се нарежда сред шестнадесетте страни от света, които имат подводни сили. През Първата световна война военният флот прочиства минни заграждения, извършва разузнаване и подпомага приморската армия. През Втората световна война флотът охранява крайбрежието, конвоира транспорти между Босфора, българските пристанища и Кюстенджа, осъществява минни постановки. В последния период и след края на войната военният флот участва в борбата с минната опасност в Черно море и на река Дунав. На реката миночистачите прочистват 34 670 километра и взривяват над 30 мини, а в морето са обезвредени повече от 1 300 морски заградни мини. След войната Военноморските сили достигат своя количествен апогей благодарение на получаваните предимно от бившия Съветски съюз кораби и техника. За половин век във флота служат 2 ескадрени миноносеца, 2 проекта стражеви кораби, 3 проекта подводници, 8 проекта преследвачи на подводници, 2 проекта противоподводни вертолети, различни противоминни кораби и брегови ракетно-артилерийски комплекси. Развиват се ударните сили – торпедни и ракетни катери и корвети , както и десантните сили.

Празникът на Военноморските сили е вторият неделен ден на месец август, който се явява последен ден от традиционната Национална седмица на морето.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА