Концерт „Цветът на вишната“ ще се проведе в Малката базилика в Пловдив на 5 октомври

снимка: pixabay.com

Пловдив. Концерт „Цветът на вишната“ ще се проведе в Малката базилика в Пловдив на 5 октомври. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Дирекция „Култура и културно наследство“ към Общината. С този концерт Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” отбелязва в програмата си изключително важната тройна годишнина в двустранните отношения между България и Япония. През настоящата 2019-та се навършват 80 години от установяване на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави.
Ефектният замисъл на концерта, посветен на този знаменателен юбилей, цели да покаже симбиозата между двете култури, въздействието на музикалния език в неговата универсална чуваемост, посредством „разменените роли” на част от знаменитите изпълнители.
Японският гост Шиня Оно ще свири на гайда български фолклор, именитата и креативна флейтистка Мила Павлова, облечена в японско кимоно ще изпълнява японска музика в партньорство с майсторката на клавирния съпровод Маргарита Илиева, а ангелогласната певица Нели Андреева, чиято родопска „Малка мома” превзе ефира в Япония, ще подчертае устоите си в традицията, заедно с чудесния китарист Николай Пеев.
Началният час на концерта е 18.30 часа, събитието се осъществява в партньорство с Японското посолство.