Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч: Енергийната ефективност е важен приоритет, с който подпомагаме все повече домакинства, но и опазваме околната среда

Гостуваме в Ловеч – кои са най-важните приоритети за Общината през настоящата година? С какво ще зарадва тя всички свои гости, но и по какъв начин предоставя по-добра среда за живот на своите жители? За пъстрия културен календар и за предстоящите дейности, с които вече се ангажира Община Ловеч – интервю с кмета Корнелия Маринова за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Делегация от побратимения руския град Лотошино пристига на тридневно посещение в Ловеч още утре. Какви надежди се възлагат на тази среща и какви перспективи ще начертае тя както пред двустранните отношения, така и пред самия град Ловеч и жителите му?

Корнелия Маринова: Отношенията ни с град Лотошино са дългогодишни – това ще представлява работна среща, в която ще набележим конкретни стъпки за взаимодействието в областта на образованието и културата. Традициите на взаимодействие в това отношение са много сериозни, но има и необследвани възможности. Затова можем да си бъдем полезни в много отношения – както за опазване на околната среда като покажем как се справяме с чистотата на въздуха и с проблемите по поддържане на чистота, ред, устройство на територията, така и те могат да са ни полезни с културен обмен. Междувременно поканихме група ученици да участват в националното състезание по математика, което се организира за езиковите гимназии тази година. Но учебните програми не се познават достатъчно добре, затова ще поработим в тази посока, за да може догодина в състезанието да вземат участие и руски отбори. Ще дадем старт на една алея на люляците в парка „Стратеш“, ще засадим люлякови храсти в алеята на българо-руската дружба, където имаме паметник на българските опълченци. Заедно с нашите гости ще вземем участие в състезание по автомобилизъм за жени. Ловеч е побратимен с общо осем градове, а единствената жена, която заема кметски пост сред тях, е кметът на Лотошино – Екатерина Долгасова, с която заедно ще вземем участие в това събитие. Има много писти, по които предстои да водим разговори, защото с част от делегацията ще гостуват и кметове на големи по население села. В община Ловеч също има 8 такива големи села в нашата община и ще начертаем възможности за взаимодействие в тази посока.

Водещ: Г-жо Маринова, енергийната ефективност заема важно място в редица от проектите, по които община Ловеч постига високи резултати и продължава да работи в периода 2014-2020 година. На какво място всъщност е този приоритет сред останалите за община Ловеч през тази година? И на какво още смятате да заложите в дейностите си?

Корнелия Маринова: Абсолютно сте права. Всичко, което правим в тази посока, е и част от нашата политика за опазване на околната среда, защото намалява вредните емисии в атмосферата. През 2018 година бяха реализирани и завършени 10 жилищни сгради по Националната програма за енергийната ефективност. Сега започнахме работа по още една жилищна сграда, а обследваме и още четири. На 24 април предстои да направим първа копка като част от първи етап от обновяването на пет жилищни блока отново по проект за енергийна ефективност като част от ОП „Региони в растеж“. Вече стартирахме такива дейности в районното управление на полицията, проведохме и встъпителна пресконференция. Избрахме вече и изпълнител на още пет сгради по втори етап на проекта. Сигурна съм, че ще изберем изпълнител на поне още десет жилищни сгради, което ще реши редица проблеми за домакинства в община Ловеч, а ще спомогне и опазването на околната среда.

Водещ: Това са мерки, с които наистина се подобрява животът на гражданите на Ловеч. Друг начин, по който безспорно се постигат добри резултати за града, е работата с децата на Ловеч – изключително дейни и любознателни, което личи от участието им в редица инициативи и проекти, национални и международни състезания, както и от призовете, които носят на град Ловеч. С какво общината подпомага тяхното развитие?

Корнелия Маринова:  Това е един изключително сериозен приоритет както от гледна точка на община Ловеч, така и на държавата. По проект „Образователна инфраструктура“ успяхме да финализираме общо осем проекта – на училища, детски градини и ясли. Така постигаме и ефект на надграждане, защото на практика създаваме също спортни площадки и ново обзавеждане на училищните дворове. До този момент не сме имали възможност да реновираме дворовете на детските ясли, детските градини и училищата. Така ние направихме 8 игрища и 15 детски площадки само в рамките на проекта „Образователна инфраструктура“ по ОП „Региони в растеж“. От друга страна община Ловеч подпомага децата със стипендии, осигуряваме и финансиране за тяхното участие в областни и национални състезания, олимпиади и конкурси като Ловеч домакинства на редица подобни изяви, организирани от МОН. Сега, например, предстои поредната Национална среща по хуманна педагогика, на която община Ловеч често през годините, се явява домакин. Всичко това – подходяща работна среда, взимане на решения, обмисляне на политики – е изключително важна крачка към оптимизиране на образованието и подобряване на резултатите на децата, изграждане на компетентности, които да са им полезни в живота. Още нещо, което правим с цел – подобряване живота на жителите на Ловеч – е облагородяване на градската среда и цялостно обновяване на градски пространства. Добър пример е централната градска част, която се разпростира на 50 декара – приключихме два от етапите. Сега сме на площад „Тодор Кирков“ в Стария град и смятам, че до края на месец юли ще приключим всички ремонтни дейности там. Бизнесът в Ловеч също бележи успехи – трябва да му го признаем. Това съвсем не е без значение и нашата съвместна работа с представителите на частния сектор създава увереност и предвидимост у хората. Но и новите инвестиции, които идват в града, са изключително важни.

Водещ: Както обаче започна нашият разговор – община Ловеч подобрява условията за живот на своите граждани, но същевременно се грижи и за приятния престой на всеки гост на града. Нека разкрием малка част от пъстрата културната програма, която очаква всички, планирали да посетят град Ловеч.

Корнелия Маринова: Културният календар наистина е изключително богат. На 10 и 11 април Ловеч е домакин на честването на 40 години от полета на Георги Иванов в Космоса. Очакваме много гости – космонавти, хора на науката, работили в изследването на космическото пространство, както и официални гости от министерство на отбраната. Георги Иванов, който е и почетен гражданин на Ловеч, ще донесе настроение, както и повече самочувствие и удовлетворение у нашите съграждани. След това идва и Цветница – един традиционен празник в Ловеч, който събира десетки хиляди посетители – на 20 и 21 април. Подготвяме и празник на духовите оркестри „Камен Луков“ за времето от 3 до 6 май – това е една нова културна проява за нашия град. Люляковите музикални вечери пък ще се проведат в дните преди празника на града – от 7 до 11 май. А за самия празник на Ловеч – църковния празник на светите братя Кирил и Методий на 11 май – ще ни гостува Георги Христов, когото очакваме с нетърпение, за да се насладим на неговото певческо майсторство. Предстои в Ловеч да се проведат още Националният пленер на художници с физически увреждания „Синя зона“, Международният фолклорен празник „Хоро под Стратеш“ на 16 юни, Националният събор „Ритъмът на България“ през септември. А през юли, когато децата са по-свободни, ще бъдем домакини на пътуващия кинофестивал „Филмирай“ – от 8 до 10 юли. Фестивалът на младите театрални творци „Дни на младата режисура“ предстои през месец октомври. Изобщо културният календар е изключително богат, наситен и разнообразен. Грижим се да има събития, които да удовлетворяват всяка аудитория и вкус. И тук няма как да не отбележа, че драматичният театър в Ловеч, който получава сериозна подкрепа от държавата, бележи своя видим възход. Желая на всички културни институции в нашия град – на духовия оркестър на Ловеч, който звучи по един съвършено различен начин в положителна посока, на смесения хор „Панайот Пипков“ – много успехи, за да радват нашата публика, а защо не и в национален план.

Водещ: Какво друго ни остава, освен да приканим нашите слушатели да гостуват в Ловеч и да се убедят във всичко, което правите за жителите на града, както и да се насладят на прекрасната културна програма.

Корнелия Маринова: Каня всички да гостуват в Ловеч – едно прекрасно, магическо място.

 

Анна АНГЕЛОВА