Корнелия Нинова, БСП: Консенсусът и съгласието в този парламент трябва да минат през назоваване на истинските проблеми и тяхното решаване

София. Искате консенсус и съгласие в този парламент, но то трябва да мине през назоваване на истинските проблеми и тяхното решаване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в декларация от името на група за новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Започваме втората сесия на 44-ото Народно събрание. Пожелавам да е ползотворна и за парламента, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България с празника. Тази сесия започна на прага на две важни събития – председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г. Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещото на Европа, такава каквато я искаме“, заяви Нинова. Тя посочи, че за политиките в това председателство от ГЕРБ имат подкрепата на БСП, защото това е интересът на България. Нинова отчете, че във вътрешен план има много проблеми, които са нерешени. „Искаме да поставим акцент върху няколкото важни неща, които смятаме, че съдържат в себе си по-голямата проблематика днес. Стратегическа ни цел е намаляване на бедността и увеличаване на доходите. Много години наред различни правителства правят реформи с цел повишаване на жизнения стандарт, но фактите показват, че тези проблеми остават нерешени“, заяви Нинова. Тя отчете, че днес вече има работещи бедни. „Близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността, т.е. проблемът стои. За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства. Първата – образование и наука, втора – икономика и производство и трета – борба с паралелната държава и корупцията“, каза Корнелия Нинова.
По отношение на образованието, Нинова заяви, че БСП също поставя тази тема като свой приоритет. Нинова обърна внимание, че в страната 39% са неграмотни. Тя заяви, че Законът за училищното и предучилищното образование трябва да се промени. „През лятото учителите трябваше да се запознаят и да оценят общо за един месец 256 нови учебници“, коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че с черно-бели учебници за бедните управляващите няма как да срещнат подкрепа на БСП за такава политика. Според нея МОН е на път да провали ОП „Наука“. Нинова посочи, че трябва да се приемат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, да се въведат минимални нива за сектор „Наука“ и един учебник за един клас за цялата страна.
Според нея е необходима национална карта за нуждите на икономиката. По думите ѝ е абсурд училищната система и висшето образование да бълват безработни и да се наемат хора отвън.
Лидерът на БСП заяви, че ще подкрепи всяко усилие на управляващите за административна реформа, но ще се противопостави на всеки опит за натиск.
„Третото средство за преодоляване на бедността е борбата с паралелната държава ,която годишно краде 10 млрд. лв.“, заяви Нинова. Тя посочи, че акцент за БСП е Антикорупционното законодателство. „Имаме своето предложение, обсъдено с професионалните общности. Днес ще го представим пред президента на републиката“, каза лидерът на БСП. Според нея, ако не се спре истински корупцията, няма да се справят нито със съвземането на икономиката, нито с намаляването на бедността.
Деница КИТАНОВА