Корнелия Нинова, БСП: Моделът на управление на ГЕРБ на върха се пренася и по места, a нашата „Визия за България“ ще прерасне във визия за всяка община

 Моделът на управление на ГЕРБ на върха се пренася и по места, a нашата „Визия за България“ ще прерасне във визия за всяка община. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията в Ямбол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до Ямбол обсъждахме всички проблеми, включително три – проблемът с депото, болницата и заема, който взе кметът на общината. Моделът на ГЕРБ на управление на върха се пренася и по места“, посочи Нинова. Според нея там, където има кметове на ГЕРБ има еднолично управление, което не уважава усилията на БСП и на много жители да се провеждат референдуми по важни въпроси. Тя отчете, че такива инициативи са били поети от организации на БСП, но въпреки това са останали неуважени. „Имаме своята програма за развитие на Ямбол. Разбира се, ще се стъпи на всичко добро постигнато дотук от всички кметове, но ще се търси още по-добро развитие за жителите на общините. Днес приключихме тази среща с решение за план за развитие на всяка от общините в Ямбол. Хубаво е и че организациите ни са в много висока степен на готовност за номинации за кметове и общински съветници. По време на тези срещи ще провеждаме и разговори с потенциални партньори по места. Търсим съюзи и партньорства с хора, които споделят нашите идеи и които искат местната власт да се развива самостоятелно, да е силна, да е близо до хората и споделят програмата ни „Визия за България“, която ще прерасне във визия за всяка една община. Възможни са партньорства по места, имаме и тук такива, така че това сме правили, това ни е целта и занапред и на следващото заседание, което ще бъде в друга област“, коментира Нинова.
На въпрос с кого ще направи БСП партньорство, Нинова заяви, че трябва да се чакат разговорите. „Щом ги проведем, ще ви кажем“. Попитана дали БСП е склонна да подкрепи независим кандидат, Нинова обясни, че въпрос на конференциите по места какъв кандидат ще издигнат. „Тези конференции трябва да се проведат до края на август. Няма да имаме намеса от центъра да им диктуваме конкретни неща“, уточни още Нинова.
Тя посочи, че БСП си поставя в Ямболско цел за най-много кметове.
Във връзка с гражданската квота в листите на БСП, Нинова посочи, че това е разширяване към гражданското общество. „Включително днес на днешната ни среща някои от общините споделиха, че имат намерение в общинските листи да включат гражданска квота. Смятаме, че това е удачен вариант за приобщаване на гражданското общ3ество към правене на политика“, каза лидерът на партията. Попитана дали БСП ще влоши отношенията си с ПЕС, Корнелия Нинова отговори, че не очаква такова нещо. „По такива спорни въпроси, които сме имали – нашата практика е следната: свикваме си Националния съвет, който е един от висшите колективни органи. Поставяме въпроса, решаваме с мнозинство и демократично и такова, каквото е решението, такова отстояваме в рамките на ПЕС. Така постъпихме с Истанбулската конвенция. Ако възникне такъв нов въпрос, ще го решат колективните органи на партията и ние просто ще го изпълняваме“, обясни Нинова. Тя допълни, че БСП не е единствената партия, която има противоречие по Истанбулската конвенция. „Не бих нарекла това влошаване на отношенията, а свободно изразяване на мнение“, каза още лидерът на БСП.
Във връзка с темата за Стратегията за детето и на въпрос защо БСП няма позиция по документа, Нинова отговори: „Не сме пренебрегнали този въпрос, но предпочетохме тя да стане факт и тогава да я коментираме. Много пъти, включително и по Истанбулската конвенция стана така – управляващите декларират едно нещо сутринта, на обяд го променят, вечерта го изтеглят и ние сме в ситуация постоянно да коментираме като коментатори, а не като сериозна политическа сила нещо, което не е факт. Стратегията за детето така и не влезе в Народното събрание. Имаше такъв проект, гласуван на Министерски съвет, който след това не видя бял свят. Когато влезе и трябва да се гласува, да се даде конкретно глас с гласуването на депутатите, ще имате нашата позиция. За сега стратегията на детето няма никакво движение“.