Корнелия Нинова, БСП: Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като спазваме сегашната, от която се отклонихме

Велико Търново. Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като спазваме сегашната, от която се отклонихме. Това каза по време на тържественото заседание на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. 
„Преди 140 години будни и просветени българи на спасения от вековното отоманско иго народ, събрани в Учредителното събрание приемат първата българска Конституция. Тя стъпила, върху проекта за органически устав, дава държавната подредба на Княжество България. Основният ни закон заема от натрупания по това време опит в Европа, но той не е ничие копие. Чл. 57 на Конституцията прогласява основният принцип на модерната държава и право. Всички български поданици са равни пред закона, разделения между съсловия в България не се допускат. После в чл. 61 – никой в българското царство не може нито да купува, нито да продава человечески същества. Всякой роб свободен става, щом стъпи на българска територия. Днес около век и половина по-късно отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона? Колко са свободни мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство. Можем да сме горди, че духът на Просвещението, който даваше свяст на поробения ни народ, намери своето продължение чрез Конституцията. Според чл. 78 първоначалното учение е безплатно и задължително за всички поданици на българското царство. Според днешната ни Конституция училищното обучение е задължително, а основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. Въпреки това много български юноши и девойки преждевременно прекъсват своето обучение без да придобият трудови умения и навици. Търновската конституция установява освен политическа и наказателна отговорност на политици. Според чл. 155 Народното събрание може предава министрите на съд за нарушаване на конституцията“, допълни още Нинова. Според нея прогресивните сили в българското общество са се позовавали на нея и са отстоявали демократичния й дух.
„Авторитетът и силата на всяка конституция се определят от нейното прилагане, от способността чрез нея да се осигури правомерно функционира на властта и реализация на наложените в нея права. Конституцията съдържа потенциал, чрез който до голяма степен можем да решим днешните проблеми на България – икономически, социални, демографски, на сигурността. Тя съдържа добра база за това. Дали обаче ние, които трябва да я прилагаме и защитаваме, които полагаме клетва пред нея ,притежаваме способността и волята да оправдаем доверието на българските граждани. Мнозина от тях днес виждат подобряване на собствения си живот, чрез промяна на сегашната конституция или нова такава. Разбира се и сегашната конституция като всеки законодателен акт не е съвършена, тя е и променяна. Но това ли е истинското решение на проблемите и откритите въпроси днес? Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като започнем да спазваме сегашната. Ние се отклонихме от нея“, допълни още Нинова и пожела на всички сили и воля да го направят.