Корнелия Нинова, БСП: С Партията на зелените и други организации ще работим за общ фронт за гарантиране на честни избори

Продължаваме със срещите си за общ фронт за честни избори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обявихме намерението си да се срещаме с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка с промените в Изборния кодекс, за да се опитаме да прекъснем всякакви възможности за подмяна на вота“, отбеляза Нинова. По думите ѝ заедно с представителите на Партията на зелените имат еднаква позиция по отношение на приетите от управляващите промени и настояват за отмяната им. „По тези теми имаме разбиране и ще работим съвместно заедно с тях и с други организации, за да гарантираме този свободен и честен избор. Това са въпроси над нашите тяснопартийни интереси“, каза още тя.
На въпрос дали ще присъстват в пленарна зала на обсъждането на ветото на президента върху Изборния кодекс, тя отговори: „Вече обявихме нашето решение, че няма да влизаме в парламента при обсъждането на ветото. Самите управляващи обявиха предварително, че ще го отхвърлят, без дори да са прочели мотивите“. По думите на Нинова БСП няма смисъл да участват в нов дебат, в който да изложат отново същите мотиви, които са излагали в продължение на 25 часа, когато са били гласувани промените.
Във връзка с промените в правилника на Народното събрание заради отсъствието на депутатите от БСП, тя коментира: „В ръцете на мнозинството е да променят правилника, ние сме дали своето становище, отказваме да получаваме заплатите си, но въпросът трябва да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение да се намалят и замразят заплатите на депутатите“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА