Корнелия Нинова, БСП: Ще питаме чешкото правителство дали по сделката с ЧЕЗ са правени преговори с Бойко Борисов и той поемал ли е той ангажимент по нея

София. Ще питаме чешкото правителство дали по сделката с ЧЕЗ са правени преговори с Бойко Борисов и той поемал ли е той ангажимент по нея. Това каза пред журналити лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея има неофициална информация, че зад сделката с ЧЕЗ стои Бойко Борисов и че държавна банка щяла да я финансира. „Т.е парите ни някой ще си купи част от националната сигурност и от живота на два милиона потребители. За да защитим тези два милиона души, българската индустрия и националната сигурност утре предприемаме следното: каним на среща посланика на Чехия, на когото ще връча писмо до чешкото правителство и чешкия премиер“, заяви Нинова.
Тя посочи, че премиерът Бойко Борисов твърди, че сделката е направена по чешкото законодателство. „Чешкият премиер беше тук на среща. Питаме официално чешкото правителство по време на посещението, водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка? Какъв? Държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечий частен интерес. Не на Гинка, разбира се, не сме толкова наивни, за да не разбираме, че отзад стои друг“, каза Нинова. Тя посочи, че БСП ще попита след като е направена сделката по чешкото законодателство, каква е позицията на чешкото правителство. „Второ, дали по време на посещението му и срещите с г-н Борисов са разговаряли за сделката и поемал ли е г-н Борисов ангажименти от страна на България и на българското правителство и третото дали са спазени евроепйските закони и директивите, касаещи енергетиката“, коментира Нинова.