Костадин Гешев, директор на РИОСВ-Пазарджик: Фирмата, причинила смъртта на рибата в река Марица, ще бъде санкционирана с максимални глоби

Снимка: Областна администрация - Пловдив

Пазарджик. Фирмата, която причини смъртта на рибата в река Марица е санкционирана 2 пъти през 2019 година по Закона за водите, каза на пресконференция директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Той обясни, че подобно превишение на на нормите до сега не е констатирано. „Фирмата от 2019 година започна изграждане на нова пречиствателна станция. Тя вече е готова. Днес пак взехме проби от тази станция, за да може производството за бъде възобновено, защото беше спряно. За сега показателите са в норма“, обясни Гешев.

Той допълни, че всички фирми в района на замърсяването са проверени. „Установи се, че към момента, в който е констатирано наличието на мъртва риба, другите фирми не са работили. Няма превишения на показателите, които да са опасни за хората“, коментира също Гешев, като допълни, че основно във водата са установени пластмасови власинки.

По думите му на този етап не се предвижда затваряне на фирмата, но тя ще бъде санкционирана с максималните размери на глобите – 50 000 лева за незаконосъобразно третиране на опасни отпадъци и 50 000 лева за нарушение по Закона за водите.

Ваня НИКОЛОВА