Костадин Костадинов, СДС: Членството на България в еврозоната ще привлече повече инвеститори

Костадин Костадинов, член на НИС на СДС и председател на Общинския съвет в Дупница в интервю за предаването „Вече 30 години – времето е наше!“ на Радио „Фокус“

 

 

 

Водещ: Община Дупница увеличи възнагражденията на общинските служители с 15%. На какво се дължи това увеличение?

Костадин Костадинов: Увеличението се дължи основно на увеличението на държавната субсидия, но в немалка част и в значителното подобряване на събираемостта на общинския бюджет, на добрата работа на администрацията, на високата събираемост. След осем тежки години, хайде да не са осем, но след пет-шест много тежки години, Дупница излезе от финансовата криза и така вече стъпи на коловоза на доброто финансово развитие. Все още има много какво да се желае, но дори тези 15% са доказателство в тази посока.

Водещ: Едни от основните цели на СДС са ускореното приемане на България в еврозоната и Шенген и удвояването на доходите. Какви политики според Вас трябва да се предприемат, за да може това да се постигне?

Костадин Костадинов: Категорично това е приоритет номер едно за СДС. Ние няколко пъти предлагаме различни мерки в тази посока. Има политически мерки, има и чисто икономически мерки. Например ние предлагаме свикване на Велико народно събрание ни съставянето на двукамерен парламент, като по този начин да можем да заздравим държавността и политическата стабилност, по подобие на доста други парламентарни демокрации. В чисто икономически план, ние предлагаме значително вдигане на прага за регистрация по ДДС, както и още други такива мерки в тази посока. Много голямо внимание обръщаме на финансовата децентрализация, имаме виждания във всички аспекти на икономическия живот и ясна програма. Все пак аз искам да припомня, че СДС е партията, която извърши всички реформи в България досега и никой след това не е правил реформи. Много се опитваха да ги довършват, да ги променят, много други партии, особено от левия сектор, ги стопираха. Причините, за да сме на сегашното странно положение, е именно в този дефицит на познания за това как работи пазарното общество, пазарните механизми, какво значи пазар. Ние от СДС сме за равни условия, а не за равно разпределение – това, което е характерно за социалистическите и за левите партии. Тоест личната инициатива, личната отговорност, личният интерес, е онзи импулс, който движи икономиката и който движи въобще обществото. Така че, ако мога да обобщя, първото нещо, което трябва да се случи, е ние да доведем реформите в ключови сектори до завършек.

Водещ: Кои са тези ключови сектори?

Костадин Костадинов: На първо място, ако трябва да ги разделим, това са приходните и разходните сектори. Приходите ние считаме, че значителни постижения има сегашното управление във връзка със събираемостта, във връзка с контрабандата. От друга страна, например в здравеопазването, реформата спря някъде 2004 – 2005 г. Напомням, че трябваше да се въведе третият стълб, а ние дори вторият стълб сме на път да го съсипем в здравното  осигуряване. Ние не обяснихме на хората какво значи втори и трети стълб. В пенсионната реформа – също. Считаме, че вече 20 години след въвеждането на тази реформа, трябваше хората да са генерирали собствени спестявания, собствени осигурения. Това, което не обяснихме, това, което някои ни залъгваха, че видиш ли, може да дойде спасител, може да дойде добрият старец, при който да не се работи, но да има високи пенсии и т.н. Това е, което не се случи, това е, което създава у българите усещането за нестабилност, усещането за проблеми. Проблемите, наистина са налице. И още много други. „Топлофикация“ е нереформирана, БДЖ. Много се извинявам, но впечатленията са, че ние вместо да вървим напред към пазарно демократично общество, ние вече се връщаме назад – национализации, окрупнявания, консолидации. Това не са думи, характерни за десния политик. 

Водещ: Според Вас откъде трябва да дойде финансирането, за да могат да се развият, примерно споменахте БДЖ, за да се осигурят допълнителни средства за здравеопазване, за пенсии?

Костадин Костадинов: Няма нужда финансирането да идва отнякъде. Финансирането е финансиране. Това, което липсва, е политическа воля. Политическа воля. И ще си позволя да ви дам един пример с болницата в Дупница, където, характерно за всички общински болници, имаше страхотни проблеми – нереформирана, с огромен персонал, с ненужни звена. Много време политиците в Дупница бяхме подложени на страхотен натиск – дайте от общината. Но, благодарение тук не мога да не включа и кмета на общината, и всички колеги от дясно, ние устояхме на този натиск и дадохме на хората да разберат, че спасението е в техните ръце. И ще Ви кажа, че сега, преди една година, болницата вече отчита 500 – 600 хиляди лева печалби за една година. И болницата е на път да оздравее, да не кажа, че вече е оздравяла, и започва да си позволява да сменява апаратура, да ремонтира сградния фонд. Ето този пример трябва, включително и вие, журналистите, да го показвате непрекъснато. Това е нещото, което липсва в България – политическа воля. Когато един управител на болница, на БДЖ, на „Топлофикация“, прави разходи, които са ненужни, не управлява както трябва и трупа задължения, неминуемо този мениджмънт трябва да бъде сменен. А политиците и обществото, разбира се, трябва да не се поддават на разни кампании „спаси това“ и „спаси онова“. Това е спасението. И вече Ви дадох прост пример как се прави. Не, че няма и други такива примери, включително и с държавни болници, и с държавни фирми. Това е начинът, по който трябва да се случи.

Водещ: Тоест е нужно добро управление и да не се прахосват средствата.

Костадин Костадинов: Аз казах – политическа воля. Вследствие на което да има добър мениджмънт, вследствие на което да има добър контрол, вследствие на което да има добри практики. Това е според мен нещото, което липсва към този момент. Искам да Ви уверя, че ние в СДС сме напълно наясно с тези проблеми и процеси и имаме съвсем ясни възможности да го постигнем.

Водещ: Една от целите пред България, които са заложени, е членство в еврозоната. Но характеристиките на държавите членки на тази зона е прогресивната данъчна система. Трябва ли в България да бъде заменен 10-процентовият плосък данък? 

Костадин Костадинов: Много добър въпрос и на мен много ми се иска вашите слушатели много добре да разберат какво ме питате. Когато говорим за данъци, за пенсии, за осигуровки, в България е една от най-ниските ставки на осигурителната тежест. И вследствие на това нещо ние дадохме възможност на бизнеса да се развива. Аз виждам непрекъснато спекулации, особено от ляво, че, видиш ли, как в Румъния минималната заплата била 414 евро, пък в България била 320. Само че услужливо никой не казва, че там цялата осигуровка се поема от работника, докато тук в България тя се разпределя между работодателя и работника. И ако сумирате чистото, което идва до работника, разликата е незначителна. И сега, от тази гледна точка, категорично ние искаме България да влезе в еврозоната и в Шенген. Ако се налага да се въведе прогресивното данъчно облагане, това е етап в развитие то на страната, етап в прехода, бих го нарекъл. Значи тези 10% са до определен момент, докато нашето общество се стабилизира. Вижте, дори емпирично бизнесът в България нямаше време да натрупа капитали, да натрупа достатъчно ресурси, на фона на западните икономики, където пра- пра- дядото е създал странноприемница, която сега пра- пра- внукът все още стопанисва. И той не се налага като нас тук да рискува, да инвестира и прочие. Той просто остава и си работи. Това е основната разлика в икономиките. Но влизането на България в еврозоната ще донесе още по-голяма сигурност за европейските инвеститори. Това, което ние нямаме в България, е пари в оборот. Каквото и да правим, каквото и да струваме, в българската икономика няма достатъчно финансов ресурс. Този финансов ресурс може да дойде само чрез инвестиции. Със страхливи сърчица са инвеститорите. Те няма да инвестират в несигурна среда. Именно членството ни в еврозоната ще донесе според мен тази сигурност за инвеститорите.

Водещ: Друг въпрос, който искам да Ви задам, е свързан с изграждането на автомагистрала „Струма“. България оттегли апликационната форма за автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, но не се отказва от завършването на проекта. Какви са перспективите за него?

Костадин Костадинов: Не мога и не желая да коментирам този въпрос, защото не съм достатъчно запознат със случващото се. Ясно е, че магистрала „Струма“ трябва да се случи. Ние като жители на Дупница имаме огромен интерес това нещо да се случи. Но дали ще стане по проекта, одобрен от Европейската комисия, или с национално финансиране с изграждането на двете различни трасета, не е вече чак толкова важно. По-важно е да може да се случи. Както и огромният стратегически интерес на България и на Дупница най-вече да се случи коридор номер 8, свързващ Тирана със София, така щото Дупница да стане пресечна точка на двата коридора – на „Струма“ и на коридор номер 8. Силно се надявам и вярвам, че автомагистралата ще се случи в кратки срокове.

Водещ: И един въпрос да уточним, свързан с въвеждането на еврото в България. Съществуват в пространството множество спекулации това до какво ще доведе. Дали може да обясните всъщност какво наистина ще се случи, след като в България се въведе еврото?

Костадин Костадинов: Няма какво да се лъжем, има достатъчно хора, живеещи в чужбина. Когато в Италия се въведе еврото, със сигурност на най-ниско потребителско ниво се усети. Няма какво да лъжем гражданите. Наистина имаше стоки, които се закръгляха към по-голямата цифра, към еврото. Така че известна инфлация ще има. От друга страна, според мен за бизнеса, за голямата икономика, дори за средните български субекти, почти няма да има никакво значение от въвеждане на еврото. И това не са мои разсъждения, това е, наблюдавайки какво се случи в Италия и в други европейски държави.

 

Слав Механджийски