Коста Панайотов, ДАИ – Варна: Проверките на училищни автобуси ще продължат съвместно с органите на Пътна полиция до края на месеца

Коста Панайотов, началник на Автомобилна администрация, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Панайотов, започнаха ли проверки за техническото състояние на училищните автобуси във Варненска област? За какво се проверява?

Коста Панайотов:  По традиция, ежегодно се организират такива проверки преди началото на първия учебен ден с идеята да се гарантира безопасното превозване на учениците. За тази година проверките, които са предвидени са за тази седмица, преди 16-ти септември.

Фокус: За какво проверяват инспекторите?

Коста Панайотов: На територията на общините във Варненска област, по предварителен график ще бъдат извършени тези проверки по отношение на техническата изправност на автобусите, спазването на изискванията за оборудване с обезопасителни колани и по отношение на редовност на документацията, както на автобусите, така и на водачите. Ще бъдат проверявани и техните документи и дали спазват изискванията.

Фокус: С колко автобуса са извозвани учениците във Варненско през миналата година? Чия собственост са те?

Коста Панайотов: Автобусите, които миналата година са били използвани за превоз на ученици са около 60. Повечето, около 50 са собственост на общините. Малка част, около 5-6, са собственост на Министерството на образованието и науката и останалите са осигурени от частни превозвачи, които имат лиценз за обществен превоз на пътници.

Фокус: Ще има ли проверки и на пътя и след първия учебен ден? Ще участват ли и екипи на КАТ?

Коста Панайотов: По време на тези превантивни проверки, които ние сме организирали, ще бъдат изготвени предписания в случаите, в които има разминавания. Ще бъдат посочени срокове за изпълнението им. А за това дали са изпълнени предписанията и при какви условия се извозват учениците, ще бъдат организирани съвместни проверки с КАТ – Варна. Те ще продължат до края на месец септември.

Фокус: При предишни проверки, във Варненско откривани ли са сериозни нарушения?

Коста Панайотов: Идеята на тези проверки е именно да не се стига до установяване на драстични нарушения при същинските превози. Може би това е причината да няма сериозни пропуски в предходни години във Варна. При всички групови пътувания на деца е създадена организация съвместно с ОД на МВР, в 100 процента от случаите, получаваме информация, въз основа, на която извършваме проверка на база на документацията. Организацията е такава, че постоянно се извършват проверки. Бих искал да призова всички шофьори да бъдат внимателни и осторожни на пътя, не само при превоза на деца, тъй като има още какво да се направи за намаляване на жертвите и пострадалите в катастрофи.

Диана СТОЕВА