Красимир Ангелов, директор на ОУ „Алеко Константинов“ в Пловдив: Обучението по безопасност на движението трябва да започне от детската градина и да продължава цял живот

Красимир Ангелов, директор на ОУ „Алеко Константинов“ в Пловдив, в интервю за предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус”, за специалния подход на колектива в работата по обучение в безопасност на движението.  

Фокус: Г-н Ангелов, защо точно вашето училище и с какво заслужихте този приз за Пътна безопасност за 2017 година?
Красимир Ангелов: Училището съвсем заслужено взе тази награда, въпреки, че много училища в България заслужават признания за труда си. Тази година сме ние, догодина ще бъде някой друг. Защо точно ние го взехме, ли? Заради комплексната си работа и подход към въпросите на безопасността. Проблемът е, че не може само по време на шофьорски курсове да учиш хората на култура на движението. Там нещата вече са изпуснати. Именно затова виждаме по улиците вандализъм и хора, които пресичат като жертвени животни. Цялата тая работа е започнала твърде късно. Обучението по безопасност на движението трябва да започне от детската градина и да продължава цял живот. Ние това достатъчно добре сме го разбрали в училището и преди няколко години сме приели цялостна програма, която лека, полека изпълняваме. Тази година се събраха няколко неща и то значими. Може би е важно и това, че участвахме, подкрепени от родители и учители, че решихме да представим направеното от нашето училище.
Фокус: Но много директори на училища ще кажат, че нямат база и затова не го правят така. При вас има ли база за обучение в безопасност на движението?
Красимир Ангелов: И  колегите ще бъдат напълно прави, защото въпросите за  безопасността и специално изграждането на база не стоят като приоритет и няма специални средства, които да се отделят за това. И повечето пъти е въпрос на лично, или колективно решение на ръководството на училището. Това,  което ние направихме, е започване на една сложна процедура, която изисква постоянство и определени финанси. Това е сертифициране по ИСО по безопасност на движението. Това на практика става с международни оценители, подготовка на документи, със осъзнаване, със обучение. Това ни костваше определени финанси. По въпроса за базата – няма как да обясняваш на едно дете, ако то живее на място без светофари и усложнена пътна обстановка, точно как да стане. Трябва да му го покажеш. В това отношение са измислени перфектни форми. Има площадки по безопасност на движението, които са като нашата – интерактивна и може да се сгъва. Сега подготвяме статична площадка, която ще заеме целия двор във филиала ни. Отделно от това се изисква и техника, електроника. Детето застава пред скенер и всяко негово движение се пренася на аватар на екрана. То ходи по тротоари,  улици, пресича, за което му се отнемат, или дават точки. Под формата на игра детето се учи по-добре. Всичките тези неща, ако са съчетани, и още много други, дават един комплексен подход в обучението по безопасност. Когато всяко нещо се прави само за себе си, резултатът ще е малък.
Фокус: Но това наистина изисква повече средства. Кой ви помагаше?
Красимир Ангелов: Помощта дойде от страна на училищното настоятелство и от страна на отделни родители. Но голямата помощ беше моралната, за да може да решим да отделим тези средства. За да можеш да отделяш в продължение на три години от бюджета една сума, която е малко по-голяма от сумата за квалификацията на учителите, се иска наистина сериозна мотивация. Много се спекулира с училищните бюджети, като се явяват големи специалисти, които казват, че всичко е определено там. Има единен стандарт в делегираните бюджети, определящ какво се полага за всеки ученик, в зависимост от някои неща. Синдикатите пък все казват, че това са парите за заплатите на учителите. От друга страна се казва, че това е цялостната издръжка на училището. И действително, това е всичко за нас. Много ясно е, че тези пари няма да стигнат за всичко и затова е въпрос на приоритет. Затова всяка година ние си правим своето проучване сред родители, ученици и учители, и продължаваме със стратегията, която сме приели . А тя е всяка година да определяме приоритетите. Тази година приоритетът беше  безопасността на движението.
Фокус: Кой обучава децата по безопасност на движението?
Красимир Ангелов: Нашите учители. Ние плащаме пари, за да бъдат обучени обучители, те пък обучават учителите, а те – децата. Тези неща са регламентирани. Ние не сме по-различни от другите. Признанието към нас идва най-вече заради комплексния ни подход към темата. Ние даваме възможност на децата да ог направят всичко в по-реални условия и там, където е възможно, вкарваме и елементи на игра.
Фокус: Вижда ли се ефектът от това, което правите?
Красимир Ангелов: Търсенето на бърз ефект е много погрешен подход. Като обучаваме големите хора да взимат шофьорски книжки къде е ефектът? Има ли по-малко катастрофи? Трябва да се сравнява. При образованието резултатът се вижда чак след време. Реално погледнато, през последните години действително имаме по-малко деца преживели катастрофи. За съжаление тази година имаме едно дете, което попадна в подобна ситуация. Радваме се, че всичко приключи добре. Децата трябва да бъдат учени непрекъснато. Обучението по безопасност на движението не е дреха, която да облечеш. Това е един непрекъснат процес. Качете се на кола, или автобус и ще видите една агресия по пътищата на хора, които са завършили нещо, имат документ. Или пък отидете на паркинг на молове и големи магазини. Там цари пълна анархия, всеки се спасява както може. Това не може да се предотврати. Затова, това, което мога да направя, заедно с колегите ми в училище, е да научим нашите деца на елементарна култура на движението. Това става по начините, по които ви казах.
Фокус: Използването на интерактивни подходи и на иновативни методи ли е причината, поради която училище „Алеко Константинов” в Пловдив е толкова търсено?
Красимир Ангелов: Училището ни действително е едно от 8-те, което се включи към Фондация „Световен образователен форум” и община Пловдив, с които преди няколко години направихме един много интересен проект за иновативни училища. По-късно участвахме в конкурса на МОН и сме едно от 185-те училище, които са обявени за иновативни. Тук е моментът да кажа, че иновативен не значи да си в някакво статично положените. Това е способността ти да реагираш на всяка ситуация, да я използваш, да бъдеш адекватен и да не изпускаш никаква възможност, която ти се предлага. Всеки момент да бъдеш готов за промяна. Ако не бъдем подкрепени от родителите, обаче, няма да може да направим нищо. Нашите родители са невероятни. Заедно работим с тях и срещаме непрекъснато тяхната подкрепа.
Цветана ТОНЧЕВА