Красимир Георгиев, „Автомобилна администрация“ – Бургас: Към момента нямаме констатирани нарушения по отношение на техническата изправност на училищните автобуси

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Красимир Георгиев, началник на областния отдел на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас относно проверките за изправността на ученическите автобуси преди началото на учебната година 

Фокус: Г-н Георгиев, кога започнаха проверките върху техническата изправност на училищните автобуси в областта?
Красимир Георгиев: Проверките в нашата област започнаха да се провеждат от началото на седмицата – от 9-ти до 13-ти включително. В днешния ден също продължават да се проверяват ученическите автобуси. Проверени са около 70% от училищните автобуси във всички общини на територията на област Бургас.
Фокус: В какво точно се изразява проверката на един училищен автобус?
Красимир Георгиев: Проверката се извършва на място по общини. Проверяваме техническото състояние на автомобилите, извършваме проверка на документите на автомобилите, както и на документите на водачите – т.е. проверяваме всичко, свързано с превоза на пътници и ученици.
Фокус: Може ли да се каже колко са учебните автобуси на територията на областта?
Красимир Георгиев: Точна статистика не се води, но мога да Ви кажа, че до момента са проверени 47 броя автобуси. Предстоят още проверки, но това ще се случи през следващата седмица. Останали са може би около 4-5 общини, които ще проверим през следващата седмица.
Фокус: А какво констатират досегашните проверки?
Красимир Георгиев: По отношение на техническа изправност, нямаме констатирани отношения. По отношение обезопасяването с колани, констатирахме само един автобус, на който задните три седалки не са оборудвани. Дали сме предписание до 16 септември – до първият учебен ден, автобусът да бъде оборудван. По отношение изрядността на документите на водачите сме установили, че няколко такива от община Сунгурларе нямат удостоверение за психологическа годност или по-точно старите им документи са изтекли. На тях също сме дали предписание до 16 септември водачите да преминат психологическо изследване. В допълнителна проверка ще установим дали предписанията са изпълнени. Няма да допуснем след 16-ти септември, т.е. когато започне реалният превоз на децата, да има автобуси без оборудване или водачи, които нямат всички необходими документи, включително удостоверение за психологическа годност. Към настоящия момент проверките са по-скоро превантивни, а след 16-ти ще започнем проверки, когато се извършват самите превози на ученици. Тогава, ако се установи нарушение, ще се вземат и административни мерки и глоби. Към момента мерките са само превантивни. Дано да няма сериозни нарушения.
Фокус: Какъв размер могат да достигнат глобите при установени нарушения?
Красимир Георгиев: Зависи от нарушението. Ако е свързано с техническата неизправност, глобите могат да бъдат от порядъка на няколкостотин лева, а, ако са свързани с липса на лиценз или документи, с които се извършват превозите, глобите достигат до 2000 лева. В определени случаи може да се достигне и до спиране на автомобила от движение.
Мария ПОПЧЕВА