Красимир Георгиев, зам.-кмет на Община Дупница: Започваме дейности по цялостно благоустрояване на най-големия жилищен квартал в града

Радио "Фокус" Кюстендил

Зам.-кметът на Община Дупница Красимир Георгиев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Георгиев, какво наложи провеждането на срещата между представители на Община Дупница и домоуправители от жилищен комплекс „Бистрица” ?

Красимир Георгиев: Срещата с домоуправителите на блоковете в жилищен комплекс „Бистрица” беше с цел да им обясним кога, къде и какво ще се работи през следващите няколко месеца. Молбата ни беше да получим разбиране, тъй като проектът се получи изключително сложен, поради това, че искахме да решим всички проблеми на квартал „Бистрица”. Не се задоволихме само с европейското финансиране, което ни беше отпуснато за благоустройството на квартала, а всъщност от три места реално получихме допълнително финансиране. От Предприятието за управление на дейностите по околната среда получихме средства, за да подменим канализацията частично. С постановление на Министерския съвет беше решено допълнително отпускане на средства за оставащата част от канализацията. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ни подкрепи в стремежа ни да подменим и водопроводната мрежа на най – големия дупнишки квартал. Всички тези операции отнеха доста време. Това са разработване на различни проекти с различни критерии, с различни източници на финансиране. В крайна сметка стигнахме до избор на изпълнители. Една изключително сложна схема, която най – сетне финишира. Вече имаме влезли в сила всички договори с изпълнители, осигурено финансиране, така че спешно събрахме хората, които представляват живеещите в комплекса и обяснихме какво предстои да се случи.

Фокус: Какво предстои да се случи?

Красимир Георгиев: Това, което предстои да се случи е пълна подмяна на канализацията и водопровода от една страна, от друга страна пълно преасфалтиране на улиците, подмяна на тротоарните настилки, на бордюрите, изграждане на детски площадки и спортни съоръжения, озеленяване. Предстои и един по – различен проект, но пак е свързан с общата ни концепция за визията на квартала. Изграждане на нова детска градина, което предстои в следващите месеци да стартира. Всички тези комплексни неща ще са свързани с известни неудобства. Ние стартираме реално от 9 март, от петък и се надяваме до края на месец август, най – късно до началото на месец септември да приключим абсолютно всичко, с изключение на детската градина, която ще се изгражда вероятно и началото на следващата година. Радвам се, че намерихме разбиране от жителите на квартала, които се съгласиха, че в следващите няколко месеца ще има промени в движението на автомобилите, ще има неудобства при паркирането, защото когато се работи по един толкова голям проект, естествено е, че някои улици ще бъдат затворени. В крайна сметка важен е крайният резултат, вижда му се краят, както се казва, до 5 -6 месеца ж.к.„Бистрица” ще бъде напълно нов квартал, който няма да има нищо общо с това, което представлява в момента.

Фокус: По какъв начин ще става информирането за спиране на водата?

Красимир Георгиев: Действително ще има спиране на вода за известно време, възможно е да бъдат предизвиквани аварии, когато се подменя подземната инфраструктура. Това е нещо, което е неизбежно и няма как да бъде отбягвано. Информираността сме се разбрали да тече по всички възможни канали, така че да стигне до всеки жител. Ще има информационни табели, уведомяване чрез медиите, в постоянна среща ще бъдем с домоуправителите. Сформираме щаб по реализирането на проекта, това е извън ръководителите и координаторите по проекта, един цялостен щаб, защото тук става въпрос за 4 различни проекта, които са комбинирани. Всеки вторник между 14.00 и 17.00 часа ще заседава въпросният щаб и хората с всички оплаквания, с всички неща, които имат да казват, предложения за по – оптимална дейност, ще могат да присъстват по време на заседанията на щаба и да бъдат в непрекъснати контакти с хората в общината. Близо една трета от персонала от личния състав на общината е ангажиран по един или друг начин с реализирането на тези няколко проекта. По отношение на информираността съм сигурен, че няма да има проблем, ще стига информацията до всеки гражданин на квартала. Важното е оттук натам всички да проявим търпение и разбиране към огромната инвестиция, която се извършва в квартала и към неудобствата, които евентуално ще бъдат причинени от огромните по мащаб дейности.

Фокус: Все пак успявате да съберете в един времеви отрязък изпълнението на всички тези проекти, а не един след друг, така ли да разбирам ?

Красимир Георгиев: То е невъзможно да се изпълняват по отделно. Това, което беше възможно да изпълним като подмяна на водопровод, там където няма съвпадение с канализация и с европейско финансиране, беше извършено още през есента. Всичко останало трябва да се прави на един път. Такава е технологията, каналът се намира между 4 и 6 метра. Първо трябва да бъде положен каналът, веднага след това се слага водопроводът, а веднага след това отиваме на асфалтиране. Така че изключително сложно беше да постигнем този времеви график. Радваме се, че успяхме. В крайна сметка то съвпадна и с топлия сезон. Времето вече се оправя, а ние до два дни стартираме. Оттук нататък дано и времето да е с нас, да няма застудяване, да няма големи дъждове, да няма резки промени в атмосферните температури и да можем до края на месец август всичко да бъде приключено и да се поздравим с най – успешното реализиране на най – мащабната инвестиция в Дупница не само през мандата на инженер Чимев, но и доколкото си спомням, на 47 години съм, да е правена такава инвестиция в нашия град.

Венцеслав ИЛЧЕВ