Красимир Георгиев, зам.-кмет на Община Дупница: Туризъм, култура и екология са темите на разработените от нас проекти по програмите за трансгарнично сътрудничество

Радио "Фокус" Кюстендил

Зам.-кметът на Община Дупница Красимир Георгиев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Георгиев, какви проектни предложения подготвя Община Дупница относно отворените покани по програмите за трансгранично сътрудничество с Македония и Сърбия?

Красимир Георгиев: Ще кандидатстваме с два проекта, колкото е допустимо, по България  – Сърбия и два по програмата България – Македония. Ясни са вече нашите партньори. От страна на Сърбия това са общините Бела Паланка и Търговище. От страна на Македония – Крива Паланка и Куманово. Изключително сериозни общини с отговорни кметове, с които имаме пълно разбирателство относно това, по което да кандидатстваме. По отношение на България – Македония ще кандидатстваме с проекти, свързани с туризма и културата, а заедно с двете сръбски общини – проекти, които са свързани с екологията.

Фокус: Кои обекти от Община Дупница ще бъдат засегнати?

Красимир Георгиев: Проектът с Крива Паланка е от изключителна важност и той предвижда реконструкция на символа на нашия град – Часовниковата кула, която всички много добре я познаваме, нов часовников механизъм, вътрешен ремонт, укрепващи дейности, достъпност на външното пространство. Часовниковата кула е символът на нашия град и тя заслужава да бъде достъпна и привлекателна за туристи, които все по – често посещават Дупница. Няколко монокъла ще бъдат монтирани за разглеждане на района. Предвижда се и ремонт на външната компрометирана дървена фасада. Самият район около Часовниковата кула също се предвижда за облагородяване и изграждането на алеи и подстъпи за свободен достъп.

В проекта с Община Куманово предвиждаме там, където се намира така наречената Джамия и галерията, имаме едно бивше общежитие на промишленото училище, което ни е върнато и което ще изградим като галерия, така че да оформим един своеобразен исторически център на нашия град. Другите проекти са свързани с опазване на околната среда. Изграждаме една подпорна стена в един изключително невралгичен участък по река Бистрица в село Бистрица, а другия е за закупуване на техника, която да ни помага да се справяме с нерагламентираните сметища.

Фокус: Стана ясно, че вече са осигурени и средства за изграждането на нова сграда за детска градина в жилищен комплекс „Бистрица”, какво още предстои?

Красимир Георгиев: Да, кметът Методи Чимев подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 1 300 000 лева, които ще ни бъдат отпуснати по Оперативна  програма „Региони в растеж” за образователна инфраструктура. С тези пари ще бъде изградена нова детска градина в квартал „Бистрица” и в съседното училище „Неофит Рилски”, което е в непосредствена близост, ще бъде изграден нов физкултурен салон. В момента имаме много сериозни интервенции в жк „Бистрица”, където живеят около една трета от населението на града. Подменяме водопровод, канализация, изграждаме детски площадки, зони за отдих, спортни площадки. Бяха санирани повече от 10 блока в самия комплекс, така че с изграждането на тази детска градина и с новия физкултурен салон, този район ще се превърне в един съвременен европейски квартал.

Фокус: Има ли развитие на идеята за подмяна на осветлението по селата с проект по  Норвежкия финансов механизъм?

Красимир Георгиев: Има развитие, в момента се извършва енергийният одит и се подготвя самият проект, с който да кандидатстваме. За съжаление, приемът на документи по  Норвежката програма закъсня. Това, което аз имам като информация, че месец август или месец септември ще бъдат приемани документите. В момента извършваме енергийния одит, така че имаме готовност, в момента в който отвори Норвежката програма да входираме проекта и се надяваме, че ще бъдем финансирани, тъй като по тази програма сме една от общините, които са с реализирани най – успешни проекти.

Венцеслав ИЛЧЕВ