Красимир Даскалов: Една от най-големите ми амбиции е изграждането на контрастена на опашката на язовир „Цанков камък”

Красимир Даскалов – кмет на Община Девин, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Даскалов, общо 7 323 235 лв. предстои да инвестират общините Смолян и Девин в образователна инфраструктура, каква част от тези средства ще са за Девин, как и къде ще бъдат реализирани?

Красимир Даскалов: По оперативната програма „Региони в растеж” за община Девин са предвидени средства, с които ще бъдат въведени енергоефективни мерки в двете детски градини в града, като в едната са на стойност около 345 000 лева, а в другата 273 000 лв. и включват саниране на покриви, цялостен ремонт на топлинните инсталации, както и на котлите. Подменяме горивото от нафта на метан, като всичко това ще доведе до много по-добри условия на учебния процес, почивката, играта на децата там, а също така ще подобри условията на труд за учителите и помощния персонал. Освен всичко това ще се постигнат и добри икономически резултати, като имам предвид, че ще се намалят разходите за отопление през зимния сезон с повече от 50%.

„Фокус”: Г-н Даскалов, доста нови придобивки има тази година в Девин, как се отрази това на туризма в региона, особено след отварянето на аквапарка, сега и с минералната вода от Беденски бани?

Красимир Даскалов: Да, в основата на всичко това е постановление 88 на Министерски съвет в Правителството на Борисов – 2. През 2016 година отпусна целево безвъзмездна помощ на Община Девин от 2,5 млн. лв. за рехабилитация и реконструкция на топлопровод Беденски бани – Девин. Той вече е реализиран, наскоро беше и откриването, като на него присъства лично премиерът Бойко Борисов и това даде силен тласък за развитието на туризма в региона. Той е в основата, а то пък от своя страна повлече и доста инвеститори и една от големите инвестиции, както и вие споменахте, вече е факт и това е най-новият и единствен по рода си в страната термален аквапарк „Персенк”. Това значително се почувства в града и последните два месеца от лятото буквално нямаше свободни места в хотелите и къщите за гости, като градът беше препълнен с туристи, от което има полза за всички.

„Фокус”: Освен с развитието на балнеотуризма на какъв вид друг туризъм още наблягате, за да има по-висока посещаемост региона?

Красимир Даскалов: Основно наблягаме на Балнеотуризма и СПА туризма, а в нашата управленска програма ние сме заложили туризма като основна цел и приоритет, но освен него ние наблягаме и на всички видове туризъм – селски туризъм, екотуризъм, културен туризъм.  По този повод след празника на града и минералната вода възникна идея и в ход е организацията на един фестивал под наименованието „Чуйте Девин”, като тази година за първи път го организираме, но сме с намерение да го направим традиционен и да придобие международен характер. Фестивалът има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, както и занаятите и обичаите  характерни за град Девин и Родопите. В основата са традиционните музикални инструменти гайдата и кавала, но имаме идея фестивалът да даде възможност за изява и на съвременни творци като разчупим малко общото и досега традиционното, и да се включат и творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да се създадат по-модерни образци.

„Фокус”: Какви ремонтни дейности се извършиха в общината през лятото, къде продължават те и какво още предстои през есента?

Красимир Даскалов: През тази година бяха извършени много неща в общината. Приключихме санирането на 7 жилищни сгради по Националната програма за енергоефективност. Приключихме и четири обществени сгради – на пожарната, на полицията, общинска сграда, в която се помещават данъчната служба, бюрото по труда и социални грижи. Една от детските градини почти е завършена, предстои да бъде завършена и втората детска градина, а междувременно вървят ремонти и са пред приключване на довеждащата водопроводна и вътрешна водопроводна мрежи в селата Лясково и Стоманово. Миналата седмица открихме и многофункционална спортна площадка в село Гьоврен. Бяха извършени доста ремонти на улици, на площадки, на паркове, на сгради в общината, като тези ремонти продължават и в момента. Предстои асфалтиране на една улица в село Брезе, на една улица в Девин и в останалите населени места в общината. Това са дотук свършените работи за една година и половина.

„Фокус”: Какво предстои оттук нататък, кое е най-голямото предизвикателство пред общината?

Красимир Даскалов: Предстои между 20 и 25 октомври санирането на още 4 жилищни сгради, също по Оперативна програма „Региони в растеж” и се надявам, че ако не тази година, то от пролетта на следващата година ще започне санирането и на Дома на културата, който е в центъра на града и коренно ще се промени както облика на общинския център. Ще се създадат също достатъчно добри условия тази голяма сграда да бъде използвана целогодишно, тъй като в момента в студените месеци на годината тя е неизползваема.  Обещали сме на хората, пък и получихме и обещание от премиера и от министър Нанков на откриването на топлопровода Беденски бани следващата година да направим всичко възможно  да се осигури финансиране, да се започне асфалтирането на входната артерия на града, която е около километър и 200-300 метра, и е лош изгледа на входа на града, затова нашата идея и цел е догодина да започнем работа по ремонта и по конструкцията на входната артерия на града. Една от най-големите ми амбиции също е изграждането на контрастена на опашката на язовир „Цанков камък”. По този повод мога да кажа, че използвахме този прозорец, през който се извършваха ремонтни дейности на самата стена на язовира и той беше изпразнен, и докато беше сухо в опашката на язовира общинското ръководство активира специалисти, които извършиха геодезично заснемане на района, в който евентуално би могло да се изгради една контрастена. Бяха направени някои сондажи, взети са черупки, т.нар. проби, които ще бъдат изследвани за твърдостта на скалата от двата бряга на реката. По думите на специалистите те са много добри, отговарят на условията за изграждане на такова съоръжение там и оттук нататък наша основна цел ще бъде да се търси финансиране, за да можем изграждайки тази стена да направим едно прекрасно водно огледало в началото на града, което ще може да се използва за различни видове водни спортове и атракциони.

„Фокус”: Излезе информация, че частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан сградата на болницата в Девин, каква е ситуацията там?

Красимир Даскалов: За болницата нееднократно съм казвал, че има доста задължения, като по-голямата част от тях са за минали периоди. В момента сградата на болницата е обявена за публична продан, а аз лично съм провел среща със собственика на фирмата, която е завела изпълнителното дело и на база на това изпълнително дело е обявена за продажба сградата. С него постигнахме едно споразумение юристи от негова страна и юристи от общината да направим едно споразумение за разсрочено разплащане на задълженията на болницата към него, за да може това да е основание той да оттегли иска и да предотвратим продажбата на сградата. Той беше благоразположен и добронамерен към нас и се надявам, че ще постигнем необходимия резултат от разговора, за да спрем продажбата на сградата на болницата и отново да я спасим, за пореден път, защото за тази една година и половина се налага вече няколко пъти да правим тази операция по спасяването й заради това, че някой преди нас е преценил, че трябва да смени предназначението си от публично-общинска в частно-общинска собственост сградата на болницата. Искам да кажа и за друг проблем, касаещ общинската баня в Беденски бани.  Банята е затворена близо два месеца след две жалби на един Инициативен комитет поради това, че пробите, които бяха взети от Регионалната здравна инспекция не отговаряха на изискванията и на предвидените норми. Искам да подчертая, че Общинското ръководство е заинтересовано тази баня да работи и правим всичко възможно да постигнем необходимото тя да отвори отново врати и нека не се спекулира с този въпрос, тъй като за да бъде пусната тя са необходими средства и нееднократно съм казвал, че за да стане това нещо, тези средства, които трябва да се изразходят там и да създадем необходимите условия, за да заработи банята са обществени средства и не са нито на някоя частна фирма, нито на някое физическо лице. Тези средства трябва да се гласуват от Общинския съвет, всичко това е процедура, бяхме в летен сезон, когато сесиите на общинския съвет не са редовни. Докарана е цистерната, на лице е и в момента правим всичко възможно в рамките на 5-10 дни да сме в състояние да извикаме служители на РЗИ да направят първите проби, за да пуснем отново банята. Спекулации от рода, че водата е била продадена на някого, че забавянето на пускането на общинската баня е заради това, че да работи някое частно хотелче там на място в местността Беденски бани или пък, че целия лимит вода е насочен към Девин и не е останало там на място са неистини. Нека да се знае от всички, че нашето най-голямо желание е в най-скоро време банята да заработи, но всичко е свързано с обществени средства, а те се изразходват по определен ред и ние не можем да правим закононарушения само и само заради това, че ще пуснем 10 или 15 дни по-рано или по-късно банята.

Даниела БОЙКОВА