Красимир Димитров, ОУ „Васил Друмев“-Варна: ОУ „Васил Друмев“ е единственото учебно заведение към момента във Варна с изцяло електронен дневник

Красимир Димитров директор на ОУ „Васил Друмев“ в град Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Към момента има ли изградена  wi-fi мрежа в ОУ „Васил Друмев“?

Красимир Димитров: В учебното заведение от доста време има изградена wi-fi мрежа, но тя е само за административни цели. В момента със средства на Националната програма „Информационни и комуникационни технологии“ се изгражда нова мрежа, която ще осигури достъп и стабилен интернет на всички потребители в училище, включително и на родители.Тя ще бъде изцяло насочена към полезно образователно съдържание.

Фокус: Как ще бъде осигурена на децата защитена и безопасна интернет среда?

Красимир Димитров: Мрежата ще включва определени рестрикции за учениците, за да отговаря на изискванията за защитена и безопасна интернет среда. Ще бъдат ограничени много сайтове. Те се групират като такива за насилие, порнография и други. Ще бъде спрян и достъпът до социални мрежи, тъй като тези сайтове няма да бъдат помощник в образователния процес. Те биха попречили на децата да се концентрират и ако не въведем тези ограничения няма да получим желания ефект в учебна среда.

Фокус: Основно училище „Васил Друмев“ е първото и единствено учебно заведение към момента на територията на град Варна, което използва изцяло електронен дневник. Кога го въведохте?

Красимир Димитров: Електронен дневник е въведен още с първата възможност, дадена от нормативните актове в Наредбата за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование. Беше дадена възможност да изберем дали да преминем само на електронен дневник или в комбинация, заедно с хартиен носител. Третият вариант беше училището да остане само с традиционния хартиен дневник. През изминалата учебна година, в рамките на  един срок направихме задълбочено проучване на самата платформа. От тази година ние сме единственото училище във Варна, което изцяло премина на електронен вариант. Хартиени дневници в основно училище „Васил Друмев“ вече няма. Ефектът е много осезаем и бърз и се надявам от следващата учебна година все повече училища да преминат изцяло на електронни дневници, дори да не се въведат със задължителен характер.

Фокус: Какви са предимствата на електронния дневник?

Красимир Димитров: Предимствата на електронния носител са много. Родителите могат да добият цялостна представа състоянието на детето в учебна среда и да получават актуална информация за пребиваването му в ОУ „Васил Друмев“-Варна. Всеки родител, който желае може да получи достъп до оценки, отсъствия и бележките за поведение на своето дете-похвали и забележки. В електронния дневник е поместена цялата информация за училищните събития. Има възможност тази информация да бъде предоставена групово или индивидуално на всеки един от потребителите в мрежата.

Фокус: Как приемат учителите електронния дневник?

Красимир Димитров: Учителите също оценяват електронния дневник, защото чисто административно улеснява изключително много процеса на работа. Значението му е огромно за нас. В този дневник може да се пише от всяка тока на земното кълбо, за разлика от хартиения. Така се олекотява и пребиваването на учителите в училище. Вече дигиталното измества хартиеното. Системата се разчупи и тази платформа дава много нови възможности.

Фокус: Има ли обучение за тази платформа?

Красимир Димитров: Често се организират и онлайн обучения, въпреки че системата е изключително улеснена. Тези платформи са създадени от хора, които са професионалисти и са запознати с нормативната база и със спазването на определените правила. Създателите на системата реагират много бързо на всяка една забележка за неточности и ги коригират своевременно.

Фокус: В ОУ „Васил Друмев“-Варна набляга ли се на по-задълбоченото изучаване и придобиване на разширени дигитални умения и знания?

Красимир Димитров: В дигиталната ера, в която живеем, от изключителна важност е задълбоченото изучаване и придобиване на разширени дигитални умения в училище. Живеем във време, в което сме обградени от дигитални устройства. Това поколение, което в момента е в училище, е отраснало с интернет. От доста крехка възраст децата са на ясно с информационните технологии. Образователните програми и държавните изисквания настигат малко по-бавно познанията, които децата вече притежават. Поради тази причина учителите все повече разширяват материала, който преподават, за да не се обезсмисля обучението на първи стъпки за работа с компютър.  Малките децата от най-ранна възраст използват смартфон, таблет и компютър не само за игри и забавление, а за информация, за влизане в определени платформи, който са и с образователна насоченост. Това е един много напреднал процес, но е факт, че през смарт устройствата вече може да се направи почти всичко. Това е не само настояще, но и бъдещето. Въпреки консервативната ни система, новите технологии не трябва да плашат никого. Посоката на развитие е правилна и се случват положителни промени. През последните две години се усеща подкрепа, разбиране и подпомагане на процеса на дигитализация от страна на Министерството на образованието и науката. Полагат се всички усилия за усъвършенстване на образователната система, включително и с подпомагане със сериозни финансови ресурси.

Сияна БУХЛАРСКА