Красимир Кирилов, Асоциация за насърчаване на туризма – Видин: Изработен е каталог събрал 80 сгради от архитектурното наследство на Видин и област Долж, Румъния

Снимка: Държавен архив - Видин

 

Изработен е каталог събрал 80 сгради от архитектурното наследство на Видин и област Долж, Румъния, каза на пресконференция Кирил Кирилов, председател на Асоциация за насърчаване на туризма – Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че каталогът е избработен по проекта „Възраждане на архитектурното наследство в областите Видин и Долж“. „Събрани са архивни материали и снимки за 80 сгради,по 40 за всяка държава, как са изглеждали в миналото и сега. Посочени са и историческите данни за сградите. Създадени са 3 кръжока за ученици във Видин,за работа с 3Д принтери“, обясни пресконференцията Кирилов. Две видински училища са получили принтери,  за да може учениците да се обучат за работа с тази технология.  Организирани са и два инфо тура за журналисти и туроператори, 18 пътуващи изложби и две културни мероприятия във Видин и Крайова.
Красимир Кирилов уточни, че „Възраждане на архитектурното наследство в областите Видин и Долж“, е проект по програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020.

Анна ЛОЗАНОВА