Красимир Кирилов: Сред основните приоритети са привличането на средства за реализация на проекти, подобряване на инфраструктурата, привличане на инвеститори и подобряване на икономиката на региона

Красимир Кирилов, областен управител на Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доволна ли е областната администрация от свършеното през годината, изпълнени ли са приоритетните неща?

Красимир Кирилов: Да си доволен е относително понятие. На този въпрос мога да отговоря с „Да, доволни сме“, но също така и „Не, има още какво да се направи“. Смятам, че гражданите са тези, които ще кажат най-точно дали и доколко с екипа сме свършили добре работата си. В края на годината равносметката на целия екип на Областна администрация Добрич е за добро изпълнение на поставените цели. Тази година, знаете, беше и изборна. Аз при встъпването ми в длъжност като Областен управител на област Добрич, заявих, че ще продължа започнатото от г-жа Николова, която преди мен бе на този пост, и ще се старая да надграждам в интерес и полза на жителите на област Добрич. За тези вече шест месеца отговорно мога да заявя, че вложих максимални усилия, изпълнявайки програмата на правителството, да се старая да развивам потенциала на област Добрич с цел постигане на по-добри условия за работа и по-висока удовлетвореност на хората. Не мога да не спомена започналата рехабилитация на път II-29 Добрич-Варна. Водили сме разговори в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2018 година да бъде предвидено финансиране за рехабилитация на пътя Добрич-Албена. До Междуведомствената комисия е изпратен проект с цел превенция за предотвратяване разливането на река Батова и защита от наводняване на курортния комплекс „Албена“ и резерват „Балтата“. И през 2018 г. ще настоявам този проект да бъде финансиран, защото чрез него ще се решат натрупани с годините проблеми, водещи до наводняване на хотели в курорта. Тези инциденти за съжаление оставят своя отрицателен отпечатък върху имиджа на България като туристическа дестинация. Възстановихме собствеността на държавата върху част от брегоукрепителното съоръжение Дамбата в Балчик – държавен терен от 5325 кв. м. Делото бе спечелено на последна инстанция и не подлежи на обжалване. Представих област Добрич нейния икономически потенциал, както и възможностите за отдих и туризъм при срещата ми с посланика на Беларус в България Негово Превъзходителство Владимир Воронкович. По време на Третата работна среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните на Централна и Източна Европа и Китай(16+1), която се проведе в Пловдив, имах възможността да се срещна и да поканя на визита Негово Превъзходителство г-н Джан Хайджоу –посланик на Китай в България.

Фокус: Расте ли доверието на гражданите към местната власт, за какво най-често гражданите се обръщат към вас за съдействие?

Красимир Кирилов: За времето, в което съм на поста Областен управител, ми е трудно да кажа в каква посока се движи доверието на гражданите към нашата институция, като се надявам то да се повишава. Това, което мога да споделя от практиката е, че хората идват при нас, за да им помогнем при решаването на проблеми, които не са намерили своето разрешение в други институции. Стремежът ни – моят и на целия екип, е при спазването на закона, да бъдем максимално полезни на хората. Не мога да не подчертая, че добра оценка за работата е престижното второ място сред всичките 28 областни администрации в страната по прозрачност в класацията на Програмата за достъп до информация.

Фокус: Кои са основните аспекти в работата на областната администрация през новата година, като приоритети и подход?

Красимир Кирилов: Ще продължим да следваме стъпка по стъпка Областната стратегия за развитие на област Добрич. Сред основните приоритети е и ще бъде и през новата година привличането на средства за реализация на повече проекти, подобряване на инфраструктурата, привличане на инвеститори и подобряване на икономиката на региона. Надявам се да успеем да реализираме целите, които си поставяме. Не на последно място, бих искал да припомня, че през първата половина на 2018 г. страната ни ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз. Смятам, че това е една възможност, която ние като държавата трябва да използваме, за да направим най-добрата си реклама. Ще продължим да модернизираме администрацията – както вече споделих пред местна радиостанция, през 2018 г. Областна администрация Добрич, заедно с още 7 в страната, ще въведем безхартиени заседания, като цялата документация ще се съхранява в облачното пространство, а участниците в реално време ще могат да изразяват становища по разискваните казуси.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА