Красимир Колев, началник на РС „БПЗН“- Шумен: Имаме готовност да посрещнем новогодишната нощ и да осигурим максимално бърза реакция при нужда

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Красимир Колев, началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“- Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-н Колев, спокойно ли преминаха дежурствата на пожарните екипи в областта по време на Коледните празници? Голям ли беше броят на възникналите пожари и произшествия?

Красимир Колев: Коледните празници на територията, обслужвана от Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението преминаха относително спокойно. Възникнали са общо осем произшествия, от които пожари с материални загуби – два, без щети- три. През същия период на миналата година статистиката сочи два пожара с материални загуби и осем без загуби. Общо произшествията са били 19, така че  тази Коледа премина без съществени произшествия.

Фокус: Какви са причините са тези пожари.  По време на отоплителния  сезон като че ли най- често са в битовия сектор?

Красимир Колев: През отоплителния сезон най- често пожарите, които възникват са свързани с използването на различни по вид отоплителни нагревателни уреди или изхвърляне на незагасена жар в кофите за смет, или в пластмасовите контейнерите, които от  своя страна се палят и се налага да ги гасим. От началото на месец октомври до момента на територията на областта са възникнали 290 произшествия. Пожарите с преки загуби са 42, е без щети- 122. Имаме леко намаление в броя на пожарите в сравнение с миналата година, когато тези с преки материални загуби са били 58, а без – 145. Това обаче не бива да успокоява гражданите, тъй като пожарите, които възникват сега са свързани с отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комински тела. Запалването на сажди в такива тела нанася материални щети в апартаментите, през които те минават.

Фокус: Празниците продължават, в навечерието сме на новогодишната нощ, предстоят и поредица от имени дни- т.е. ще продължи честото приготвяне на храна, запалените свещи, декоративното празнично осветление и др.  Кой е най- ценният съвет за пожарна безопасност?

Красимир Колев: Използват се действително много отоплителни и нагревателни уреди и моят съвет е свързан с тяхната употреба- да се използват уреди, които са в изправно техническо състояние, да се внимава много с претоварването на електрическата инсталация.  Включват се повече уреди и трябва да се има предвид издръжливостта на елинсталацията, а не са се разчита, че предпазителите ще сработят. Би трябвало да не използваме няколко ел.уреда, свързани в един общ разклонител, защото това може да доведе до късо съединение или претоварването му и съответно до предизвикване на  пожар.

Фокус: Какви съвети можем да дадем за безопасно използване на пиротехника?

Красимир Колев: Хората, които използват такива изделия да са пълнолетни, да се спазват инструкциите за безопасност, посочени на самите изделия. Трябва да се има предвид, че те горят с много висока температура и не трябва да бъдат насочвани към жилищни или обществени сгради, а да бъдат поставени така, че да не може части от тези пиротехнически средства да попаднат в горими материали и да предизвикат пожари. Засега нямаме такива инциденти, но новогодишната нощ така или иначе предстои. Хората трябва наистина да са много внимателни.

Фокус: Какъв е графикът и механизмът на работа на вашите екипи в новогодишната нощ?

Красимир Колев: Нашият режим на работа е 24 – часов, без прекъсване, независимо дали е делник или празник.  Имаме готовност да посрещнем новогодишната нощ и да осигурим максимално бърза реакция при нужда. Във всички пожарни служби в региона екипите ни, които осигуряват пожарната безопасност на територията на областта са подготвени.

Фокус: Това, че няма засега усложнена  зимна обстановка, което да налага аварийно-спасителни дейности, дава ли доза спокойствие?

Красимир Колев:Още в началото на зимния период нашите автомобили са пригодени за работа при зимни услвия. Машините, които използват вериги за преодоляване на снежни препятствия, също са в изправност.  Готови сме да посрещнем и усложнена зимна обстановка, каквато за момента не се очаква.

Фокус: По- голямо ли е напрежението за дежурните екипи в новогодишната нощ, по- голям ли е рискът от възникване на пожари?

Красимир Колев:Трудно е да се каже, защото факторите са много,  но по скоро рисковете от пожар са по- малки, тъй като хората са си у дома и това осигурява все пак известен визуален контакт на това, което се случва в жилището.

Фокус:И за да не влезем наистина в статистиката на пожарите в празничните дни, освен отговорни и внимателни, какво още е необходимо?

Красимир Колев:Наистина да сме отговорни и внимателни. И бих добавил- да не претоварваме елинсталацията, да внимаваме с печките на твръдо гориво и да не поставяме в близост до тях горими материали, като цяло да бъдем отговорин към своето имущество.

Ивелина ИВАНОВА