Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: Намереното второ тяло след взрива във Варна е на Веселин Димитров

Според косвените доказателства с голяма категоричност можем да кажем, че намереното второ тяло е на Веселин Димитров. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов по повод взрива на апартамент в блок 302 на варненския квартал „Вл. Варненчик“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Конов посочи, че са назначени две тройни съдебно-медицински експертизи за установяване причината за смъртта на двамата души, които са намерени в апартаментите, както и дали налице са травматични увреждания, кръвна група и пол.

Събраните косвени доказателства могат в голяма степен на категоричност да посочат и самоличността на загиналите, като едното тяло е на Веселин Димитров, а другото на негова съседка. „В момента се извършва ДНК експертиза за установяване по категоричен начин на самоличността на намерените тела. По всяка вероятност утре вече ще имаме данни от назначената експертиза“, обясни Красимир Конов.

Той посочи, че разследващите вече разполагат с доказателства, че дни преди самия взрив Веселин Димитров е закупил около 30 литра бензин и газ пропан-бутан около 11 литра. „По предварителни данни, с които разполагаме, с оглед на обема на апартамента, който Димитров е обитавал, това количество е абсолютно достатъчно за създаването на необходимата концентрация на леснозапалимото вещество. Разполагаме и с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в самото жилище, като според нас, по този начин се е целяло увеличение на ударната вълна“, каза още Красимир Конов и добави, че действията по огледа продължават вече 4-ти ден. В тях участие взимат специалисти по взривовете към Специализирания отряд с тероризма в София.

Успоредно с това е назначена комплексна експертиза от областта на химията и на взривното дело. Специалистите са на мнение, че към момента няма данни, които да насочат към предположението, че е използвано взривно вещество за причиняването на взрива и последвалия пожар.
Извършва се и пожаротехническа експертиза, чиято цел е установяване на начина на възпламеняване на леснозапалимото вещество и дали все пак не се касае за късо съединение в инсталацията.

Окръжният прокурор добави, че са разпитани и близки на Веселин Димитров, както и последният човек, който е разговарял с него. „Разговорът може да бъде изведен извън контекст. Веселин Димитров е бил спокоен, имал е планове за бъдещето и си е уговорил среща с неговия близък в четвъртък – ако са живи и здрави“, каза още Конов.

Десислава ВАСИЛЕВА