Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Колегите, които работят на улицата са с 15 % по-малко от необходимото

Красимир Костов, зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Костов, наскоро излезе анализ на Световната банка, според който българските полицаи са едни от най-добре платените в Европа. Как ще коментирате данните?

Красимир Костов: Що се отнася до анализа на Световната банка, малко некоректно бяха извадени част от докладите. Там се казва, че българските полицаи като разход са на едно средно ниво в Европа. Средната заплата на колегите във Варна и в страната е около 1000 лева. Докато в Европа на един полицай в Германия, Австрия и доста други страни е около 3500 евро.

Фокус: Т.е. според Вас все още няма база за сравнение с възнагражденията на европейските Ви колеги?

Красимир Костов: Да, точно това исках да Ви кажа. В този анализ са включени осигуровките на нашите полицаи. Незнайно защо преди година едни 100 млн. лева бяха дадени на Министерството на вътрешните работи за вдигане на осигуровките с 20 %. Тези пари изобщо не минават през полицаите. Държавата си ги плаща директно в НОИ. Така или иначе самото заплащане на полицаите и пожарникарите все още е на много по-ниско ниво от това на колегите им в Европа. Колкото до недостига на кадри. Все още има голям недокомплект от 15 % за цялото Министерство. Цифрите стават ясни и от доклада на Световната банка. Това е недокомплект на тези позиции, които са колегите на улицата. Както им казваме ние – тези, които са на терен.

Фокус: Във Варна преди време имаше проблем с недостига на спасителни екипи в звената за гражданска защита и пожарна безопасност. Съществува ли още този проблем?

Красимир Костов: Този проблем продължава да стои. В Първа районна служба в Централната пожарна, където служа аз, все още имаме около десетина процента недокомплект на колегите, които сме долу на терен. Така или иначе кадрите още са кът. Не можем да възстановим тези щатове, след като напуснаха много хора при последните реформи на министър Румяна Бъчварова. Тогава за цялата система напуснаха около 6000 колеги. И във Варна доста голям брой колеги напуснаха и се пенсионираха по това време. А както знаете от обявяването на конкурс до започването на работа на един кандидат минава около година и половина. Това са конкурси, документи, изпити, от там нататък школи от 6 до 9 месеца. Докато влезе в екипите и започне работа на терен служителят около година и половина трябва да минат.

Фокус: Последните месеци бяха доста проблемни заради дъждовете и лошото време във Варна, изпитвате ли затруднения в реагирането на всички сигнали на територията на града? Всички Вас търсят в момента…

Красимир Костов: Времето не е благосклонно това лято, имахме доста сигнали. Доста дъждове се изсипаха, ветрове, наводнения имаше, паднали дървета. Наистина това лято е доста натоварено за колегите.

Фокус: Дайте съвет към хората, какво да е поведението им на пътя и в ситуации, в които времето е лошо? Всички тръгват по улиците по време на проливни дъждове, например.

Красимир Костов:  Както знаете и в града в момента текат големи ремонти. Един път от там има задръствания. Второто, при един проливен дъжд, става голямо струпване на вода, закъсват коли. Затова призовавам гражданите да слушат прогнозата и да избягват пътуването с коли когато е обявен оранжев или червен код в града.

Фокус: Така ще си помогнат и сами.

Красимир Костов: Разбира се, гражданите ще са полезни и на себе си и на нас. Другото, за което искам да ги предупредя е, че много зачестиха сигналите за паднали дървета и клони върху коли. Просто да се съобразяват когато има прогноза за лошо време и да не паркират колие под дървета. Друг зачестил болен проблем е, че през това лято се забелязва, че доста коли, паркирани до ПВЦ контейнери изгоряха. Имаме умишлени палежи на ПВЦ контейнери и гражданите като спрат близо до тях, колите изгарят. Явно по-младите го правят след дискотеки. Подобни инциденти се случват най-често от 3 до 5 часа сутринта. Като тръгнат по една улица, на сто, на двеста метра има запалени контейнери.

Диана СТОЕВА