Красимир Лалов, Национално сдружение на българските превозвачи: Българската икономика се изсмуква с работници, които отиват на Запад

Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските  превозвачи, в интервю за Радио „Фокус“ по повод гласуваните промени на правилата за автомобилните превози.

Водещ: Европейския парламент прие на първо четене позиция за промяна на правилата за автомобилните превоз. Според институцията се създава по-справедлива конкуренция и борба с незаконните практики в международни транспорт, както и по-добри условия за работа на водачите и по-малко бюрокрация. Така ли стоят нещата и за българските превозвачи?

Красимир Лалов: Това са твърдения на хора, които все пак трябва да си подкрепят нещата, които искат да направят. Това въобще не кореспондира с истината. Тази тема сме я дъвкали, дъвкали, обяснявали. Някой се гаври с българските транспортни фирми и този някой си прави, каквото иска в този свят, така че нищо да не можем да направим. Те са силните на деня, те определят правилата, ако ни кажат, че голи трябва да караме камионните и голи ще ги караме.

Водещ: Звучите доста песимистично, да видим все пак има ли варианти за реакция? В ефира на „Фокус“ вчера депутатът от ДСБ/ ЕНП Светослав Малинов призова вас превозвачите да сте в по-активен диалог с правителството, коментира ли се  в бранша стъпки в тази насока?

Красимир Лалов: Аз разбирам нещо ново да можем да правим,а ми то нищо ново не можем да направим, подкрепили сме ги с неща, които са фактически. Например как ще си накарам моя шофьор да отиде на хотел, като в Европа няма нито един охраняем паркинг, а пък ние отговаряме за стоката в камионите, където обикновено стоката е милион, милион и половина- два милиона евро. И как да стане това нещо? Аз разбирам ние да не искаме, окей добре, ще го направим, ама кой ще отговаря за стоката – мълчание. Когато искаш нещо трябва да защитиш своята теза. Ние  казваме – окей, кажете как да защитим тезата. Ще се разберете ли със застрахователите, те да си плащат, ама застрахователи казват „не, не става“. А пък ако погледнем статистиката кражбите, дори в Германия се покачват от пътнотранспортни средства. Т.е. какво правим, значи някой иска просто да ни изтласка и ние да фалираме. Да не ви обяснявам, че неодушевеното животно камион трябва да се връща на 4 седмици в родината си. Хайде сега да разберем, коя му е родината, кога сме го кръстили, за какво ще идва, то сигурно трябва да си види другите животни камиони, няма никаква логика.   Няма диалогичност, от две години се опитваме да правим някаква диалогичност. Всичките, които ги питам какво ще правим по този въпрос те гледат умно и нищо не отговарят и продължават да си правят каквото искат. Това е истината, искат да зачеркнат този бранш, да изтеглят нашите работници във Франция, в Германия, в Холандия и толкоз.

Водещ: Споменахте изтегляне на работници, какво имате предвид, защото евродепутатът Ангел Джамбазки в ефира на „Фокус“ каза, че предстои, ако бъдат приети окончателно тези промени, следват „кражба на фирми“?

Красимир Лалов: Вижте, то е много елементарно. Човек трябва да е напускал България, за да му стане ясно. Какво се случи с българските т.нар. „мигранти“, ами тях можете да ги видите в Германия, Франция, можете да ги видите и в Холандия, между нас казано те са милион и половина- два. Като отидете в Германия можете да видите на всяко едно място „търсим работници за…“. Просто в Германия гастарбайтерите, които едно време бяха турците, вече не са. Те направиха своите фирми, бизнес и в момента не са гастарбайтери,а на германската икономика и трябват гастарбайтери. Телевизията показва, че дори и нашите от „Столипиново“ турците ги използват. Немската телевизия си го предаде точно едно към едно. В тези страни липсват работници и те искат да си ги попълнят от Източна Европа, това е проблема. Защото ние не правим социален дъмпинг, нашите шофьори не им плащаме, колко да не умрат от глад, както те го представят. Защото нашите шофьори и в момента, ако искат могат да напуснат тези фирми, в които работят и могат да отидат във всяка една белгийска или френска фирма, но интересно те остават. Обаче, когато вече няма да могат да работят в български фирми и да си седят при семействата, те искат не искат трябва отидат в тези фирми в Германия, в Холандия, защото едно 90% от нашите шофьори имат кредити и тези кредити трябва да се изплащат. Всичко е навързано. И господата, просто плачат на едни чужди гробища е се правят на толкава демократи и толкова социални, че човек започва да се отвращава от тези хора.

Водещ: Добре, българските евродепутати, обаче обещаха, че ще се опитат да не допуснат  пакетът „Мобилност“ да стигне до второ четене в средата на април, когато е последната сесия на този парламент, вие очаквате ли положителна развръзка, все пак на това?

Красимир Лалов: Да те могат да го направят и ще го направят. Ние сме в ролята на едни осъдени на смърт, които не знаят кога ще им бъде изпълнено смъртното наказание и според нас е крайно време нашите управляващи, в това число нашият министър-председател  да удари сериозно по масата и да каже „Хайде, стига вече. Наиграхте се, или ще сме партньори или поне да знаем кой къде е и на къде е.“ Защото не може за едно нещо ние да сме граница, бариера, а за друго да сме последна дупка на кавала. Някак си не върви. Или ще има еднакви стандарти, или както ние казваме по-добре е да си ходим. Наистина трудно е – Брекзит го видяхме в Англия, но ние кандидатствахме в ЕС по едни правила, сега правилата станаха съвсем други. Така че нещата са много трагични, но това не се отнася само за транспорта, защото много хора си мислят, че техният периметър е запазен, но това не е така. Въобще българската икономика се изсмуква, буквално се изсмуква с работници, които отиват на Запад. Просто нямат никакъв свян тези хора от старите демокрации, защото те са способни да разбият нашата икономика, само и само тяхната икономика да работи.

Водещ: Господин Лалов, да ви разбирам, че вие очаквате подобни мерки към други браншове, които могат да засегнат българската икономика?

Красимир Лалов: Разбира се, изсмукването е по най-различен начин. Те по другите начини транспортните фирми не можеха да ни изсмучат, затова възприеха този. Отидете в една Германия и ще видите истината. Там миналата година се пенсионираха 50 000 шофьори. Техните шофьори, за разлика от нашите шофьори, след като се пенсионират не работят. И ето ви дупка от 50 000. Те станаха много социални, нали те ни упрекват, че ние точим техните социални фондове, но отидете, погледайте малко тяхната телевизия, ще видите, че един куп немци живеят на соицални, че не им се работи, че и те имат проблеми в тази област. Но това се дава тихичко по тяхната телевизия, до нас нищо да не достига, но човек като е там го вижда. И въобще има много неща, които трябва да се регулират в този ЕС.

Водещ: Да се надяваме сега с изборите да се преструктурират нещата. Очаквате ли в новия парламент, ако пакетът „Мобилност“ все пак бъдат приети тези правила да продължат?

Красимир Лалов: Ще продължат. Ще продължат, бъдете сигурни. Това е политика на държави, не е на евродепутати. И ако виждате, германците гласуват единно, без значение дали са социалисти, ЕНП или каквото друго кажете, французите гласуват единно пак, холандците също. Така че тук в случая не става въпрос за партийно позиция. Тук става въпрос за държавна политика. И те, за разлика от някои от нашите, визирам един евродепутат, който се изказа доста неподготвен, аз оттогава се чувствам олигарх, защото той ни обвини всичките, че сме олигарси, там всичките депутати от дадена държава гласуват под строй. И когато трябва да са на дадено място, те са там. А пък ние, нали знаете, тъмни балкански субекти.

Водещ: Вие смятате, че единствено премиерът Борисов, не толкова евродепутатите, може да реши проблема. Но дали е в неговите прерогативи?

Красимир Лалов: Както казах всичко това е политика. Нашите евродепутати не знам каква политика правят в Европейския съюз, те гласуват каквато политика правят и нашите депутати в Народното събрание – натискат едни копченца. Цялата политика нали знаете къде се прави – на среща на върха. Във всеки случай не се прави в Европарламента или в нашия парламент. Ако ви направи вчера впечатление, румънците гласуваха „въздържал се“. Много интересно защо. Ами защото явно са се разбрали, защото те гонят едни интереси по Констанца, по река Дунав и т.н. Въобще всяка държава си има своите приоритети, своята визия и си защитава интересите. Крайно време е някой да защити нашия интерес в транспорта, да удари по масата и да каже – хайде стига, захванете се с нещо друго, оставете транспорта.

Водещ: Ако все пак това което казвате не успеят политиците да го направят и да защитят интереса на българските превозвачи, обмисляте ли варианти за действие?

Красимир Лалов: Абсолютно нищо не може да се направи, защото господата, нашите приятели, партньори  ще ни обезкървят точно за половин година .

Водещ: Тогава другият вариант е изборите за Европарламент да бъдат в по-положителна посока към източноевропейските превозвачи. Това дали би могло да реши проблема?

Красимир Лалов: Да видим, но все пак аз не съм никак позитивно настроен.

Водещ: Явно и фактите, които изтъквате, също говорят така, в доказателство на вашата настройка. Предстои да видим. Все пак могат да се обърнат нещата в другата посока.

Красимир Лалов: Да, надеждата последна умира. Но въпреки това умира.

Елеонора ЧОЛАКОВА