Красимир Луканов: Нямаше ясно становище от КЗП относно безопасността на техническото съоръжение на планинския курорт Боровец, на който пострада дете

Пореден инцидент на един от зимните ни курорти отново отправя въпроса за безопасността на съоръженията. До колко сигурни можем да сме, изпращайки децата си на почивка в планината и до колко резултатите от проведените проверки на контролните органи отговарят на истината – темата коментираме с Красимир Луканов, един от редовните слушатели на Радио „Фокус“ и редовен потребител на услугите, предлагани в зимните ни курорти в интервю за Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

„Фокус“: Господин Луканов, за съжаление случаят от преди няколко дни отново насочи вниманието към безопасността на зимните ни курорти. Припомням само, че дете падна от лифта на планински курорт „Боровец“, в следствие, на което получи травма на бедрото и беше настанено в лечебно заведение. Вие самият също предполагам изпращате децата на почивка на родните курорти, чувствате ли се по-спокоен след направените проверки от контролните органи?

Красимир Луканов: От една страна съм спокоен, че Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор, излезе със своето заключение след проверка на изправността на техническото съоръжение, на което се случи инцидентът, за който говорите. Обаче от друга страна не съм удовлетворен от факта, че Комисията за защита на потребителите не излезе с някакво становище, проверката, която и тя обяви, че извършва. Тоест -не става ясно дали услугата, която се предлага с това съоръжение е безопасно. Аз като родител, който евентуално би изпратил децата си на почивка там, бих се притеснявал, защото разсъждавам по следния начин, например ако ползвам някой асансьор, той си е едно чисто съоръжение, което се качваш и ползваш, ако е в изправно състояние. Но в случая с лифта, той не е просто едно съоръжение, на него има и обслужващ персонал, който следи за правилната му експлоатация, безопасната по-скоро. В тази връзка имам притеснения относно тези хора, които го обслужват – дали са инструктирани за безопасната му експлоатация. Така че от една страна съм спокоен като съоръжение, от друга страна като експлоатация на това съоръжение и обслужващия персонал не съм много спокоен.

„Фокус“: От КЗП все пак излязоха със становище, че има поставени информационни табели, доколко обаче ефективни са те?

Красимир Луканов: Доколкото съм посещавал зимните курорти наистина има такива информационни табели, но те са свързани основно с пистите, маркировки на пистите, начин на поведение и ползването им, инструкции, свързани с това със самите писти, но не съм забелязал такива указващи табели, относно самите съоръжения, ползването на съоръженията. Тази държавна агенция, която отговаря за техническия надзор излиза със становище, че е безопасно самото съоръжение, но персоналът, който го обслужва и начинът, по който е реагирал след инцидента, в смисъл, че не е спряно на момента като се вижда, че има някакъв проблем, а продължава да се движи, това ме притеснява. Съвсем скоро имаше и подобен инцидент тук във Варна с едно джакузи мисля че беше, така че има известни притеснения. Най-вече като съоръжение излиза, че е безопасно, но като услуга, която се предлага, а и не само техническата годност на съоръженията, но и обслужващия персонал, тоест като услуга не става ясно от становището на Комисията за защита на потребителите дали е безопасна самата услуга, цялостната услуга.

„Фокус“: Какво според вас трябва да се промени в тази ситуация, за да няма повече подобни инциденти?

Красимир Луканов: Самата КЗП трябва по-категорично да заяви в крайна сметка тази услуга, която се предлага дали е безопасна. Тя обяви, че съвместно с другата агенция, която е за технически надзор ще направят нужната проверка. Едната агенция излезе със становище, докато самата комисията мълчи в крайна сметка къде е проблемът. Тоест според мен държавните органи, които са натоварени с тази проверка, които работят в тази комисия мълчат и не казват в крайна сметка къде е проблемът, след като самото съоръжение е технически годно за експлоатация.

„Фокус“: Подобни инцидент с деца на зимните ни курорти разколебават ли затова дали да изпратите своите деца на почивка оттук нататък?

Красимир Луканов: Не, мисля че не ни разколебават, просто притесненията ни са свързани с това, че държавните органи не излизат с ясно и категорично становище къде е проблемът, то инциденти са ставали и ще стават, никой не може да е 100% застрахован от това, въпросът е, че няма адекватна реакция и ясно становище къде е проблемът.

Виктория МЕСРОБОВИЧ