Красимир Станев, „Албена“ АД: Механизмът за насърчаване на организирания туризъм е жест от страна на българското правителство

Красимир Станев, изпълнителният директор на „Албена“ АД за Радио „Фокус“

 

Водещ: Министърът на туризма Николина Ангелкова представи механизъм за насърчаване на организираният туризъм, чрез маркетингови компании. Тя уточни, че механизмът е с бюджет 15 млн. лева предвидени в централния бюджет. Всичко това се случва на фона на обявения национален протест на хотелиери, ресторантьори, търговци и представите ли на малкия и среден бизнес на 29 януари пред Народното събрание. Какво е бъдещето на туризма в България? За коментар по темата потърсихме изпълнителният директор на „Албена“ АД – Красимир Станев.

Водещ: Добър ден, г-н Станев.

Красимир Станев: Добър ден.

Водещ: Как оценявате представения от министър Ангелкова механизъм?

Красимир Станев: Прекрасен е, съвременен, европейски, публичен и ефектът от него ще бъде много добър. Отдавна не съм присъствал на такъв жест от страна на българско правителство към нашия туризъм, просто е феноменално.

Водещ: Бихте ли обяснили за какво точно ще бъдат изразходвани тези 15 млн. лева?

Красимир Станев: Във всички случаи това ще бъдат средствата, с които ще се насочи вниманието на западните граждани от Централна и Западна Европа към България, като възможна местност за ваканция, за лятна почивка на изгодни цени и при прекрасни природни условия. Ние, бидейки в България, мислим, че хората от Западна Европа знаят всичко за България, както ние знаем за нашата държава, но това не е така. На практика те биха преоткрили възможността да сменят ваканцията си и вместо в Турция, Испания или Гърция да дойдат при нас. Това е ролята и силата на рекламата. Вярвам, че тя ще бъде направена по много добър начин и професионално, защото има състезание в търга. Така че, аз лично съм очарован от това, което ни казаха вчера на срещата при г-жа Ангелкова. Това е пътят за по-сериозният туризъм.

Водещ: Механизмът ще работи в периода 1 май до 31 октомври с фокус върху летният туристически сезон – какъв ефект се очаква да има от него? Казвате много туристи?

Красимир Станев: Ами вижте сега, то наистина зависи до голяма степен от конюнктурата. Един абсолютен ефект ще има и това е, че големите западни тур оператори за първи път виждат българско правителство да реагира позитивно към необходимостта от по-агресивна, масивна рекламна кампания, която да се направи в техните държави. Факт е, че правителството, отделяйки не е малка сума пари с цел промотиране на условията и възможността за летни ваканции в България, ги окуражава. От  тук нататък те ще бъдат по-смели и ще залагат своите леглови капацитети в преговорите с авиокомпаниите,както и ще търсят още по-голямо разширяване на база. Ефектът няма да бъде само тази година, ефектът ще бъде също и за следващите години. Ако това се прави перодически наистина имаме шанс да се намерим сред първите 7-8 туристически държави за летни ваканции в Европа. Сега, сме някъде на около десето място.

Водещ: Което пак не е малко.

Красимир Станев: Ами не е малко, разбира се, но потенциалът ни, природата, условията, колкото и да се самокритикуваме, тук са перфектни. Мога да ви кажа, например, един показател, който е изключително важен за западният гражданин в момента и от последните години. Това е сигурността. Ние сме най-сигурната държава за ваканция по Средиземноморието. При нас няма убийства, при нас няма никакви явления, които биха помрачили ваканцията или биха поставили съмнение сигурността на живота на гостите. Виждате какво стана периодически в Турция, в Египет, в Мароко, в Алжир, в Тунис и не само. Стотици хора загиват. Западните ни гости знаят този показател, но широкият кръг от граждани не могат да предположат за това. Държавата ни безусловно в най-доброто място за ваканция, без екстремност, без  високи крайности в температурата, с прекрасна зеленина, свеж въздух вечерно време, наистина прекрасен климат. Отделно богатството на България с минерални източници, както по морето, така и навсякъде – държавата ни абсолютно е готова за целогодишен туризъм. Ние трябва да подготвим публиката на Европа за тази информация и това е пътя, за съжаление не може да стане, или много малко може да стане без пари, основно това нещо става с пари.

Водещ: Така е, да. И все пак в България има не малко зимни курорти. Защо механизмът не засяга зимния туризъм?

Красимир Станев: Сигурен съм, че това ще се направи по-нататък и за зимните курорти. Ще се види ефектът – това е ценното, което, сега дали ще бъдат туристите повече с 100 хил. или 500 хил., аз лично мисля, че г-жа Ангелкова каза вчера с 200-300 хил. очаква повече, аз очаквам минимум половин милион повече.

Водещ: Усилията за насърчаване на организираният летен туризъм за насочени към Русия, Великобритания, Вишеградската четворка и Германия. Това ли са страните, от които главно е туристическият поток?

Красимир Станев: Ами това са държавите с основните туристи, разбира се, тук трябва да се постави Скандинавия и Франция.  Бих казал, че следващите години трябва да обърнем много голямо внимание на нашата южна съседка – Турция. Там потенциалът е много голям. От там ще дойдат много бързо и лесно туристи, много от тях ще дойдат с автобуси или собствен транспорт. България не е зачеркната на туристическата карта, но сега с този акт на правителството се посочва, че на най-високо ниво правителството е готово да помогне. Това го прави всяка една държава, която иска да развива туризма си. Заделят се огромни средства, защото приходите от туризма не идват само в хотелиерите. Не повече от 20-25% остават приходите в хотелиерите, останалите средства остават в маса производители, търговци на дребно, транспортни фирми и какво ли не. Де факто той възбужда голяма част от нашето потребление бизнеса в България.

Водещ: Да. На 29-ти януари е предвиден национален протест на хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес. Основните им искания са намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. Имат ли основание  за този протест?

Красимир Станев: Имам малко по-различно мнение по този въпрос. Не съм съгласен. Това е безсмислено. Докато съм директор на „Албена“ АД ще защитавам идеята, че е необходим изключително сериозен данъчен контрол. Данъци трябва да плащат всички. Моето верую е, че не е важно колко са високи или колко са ниски данъците, важно е всички да ги плащат. Защото когато всички ги плащат, няма компромиси, няма приятел на този или на онзи. Това е основно задължение на всеки гражданин на България. За съжаление голяма част от сивия сектор се намира в туризма и това е факт.

Водещ: Да разбирам, че според вас няма основание за този протест?

Красимир Станев: Почти няма. Може би, самото нагласяване, защото ако става въпрос за техника и за софтуер, който все още не познаваме много добре, може би тук трябва някакъв преходен период, с няколко месеца на нагласяване, на стиковане на изискванията на Министерството на финансите със съответните клиенти и потребители, дружества, хотели, ресторанти, обекти. „Албена“ не е малка фирма и не ме плашат тези данъчни изисквания. Имахме го, преживяхме го преди няколко години, когато беше така с горивото. Имаме една малка бензиностанция на село Лесново, която продава самолетен бензин за малки самолети. Продаваме 200-300 тона годишно и трябваше да платим  25 хил. евро, за да се свържа директно с НАП, направихме го, платихме го – водомерни съоръжения за измерване, софтуер и т.н. няма никакъв проблем, когато човек си плаща данъка няма никакво значение дали го следят или не го следят.

Водещ: Ще се отрази ли протестът по някакъв начин на работата на курортите?

Красимир Станев: Не. Той изобщо не ме вълнува. За мен това е смешно.

Биляна БОЗИНАРЕВА