Красимир Стоянов, космонавт -изследовател:  Полетният костюм на космонавта Виктор Савиних е един от експонатите в Авиокосмическия  център в „Камчия“

Българският космонавт – изследовател Красимир Стоянов, преминал пълния курс за подготовка на втория българо-руски космически полет през 1988 година, ръководител на Авиокосмическия  център в учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в к.к. „Камчия“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 Фокус: Г-н Стоянов, на 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Междувременно в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започна международната детска лагерна смяна – пролетна експедиция „Интеркосмос Днес“. Разкажете ни какъв е интереса на децата към авиацията и космонавтиката и какво могат да научат по време на смяната?

Красимир Стоянов: През 2017 се навършват 40 години от началото на програма „Интеркосмос“ – съглашение между редица държави за мирно изследване и използване на космическото пространство. По тази програма е полетял и първият български космонавт Георги Иванов, заедно със своя командир Николай Рукавишников. Именно на тази годишнина е посветена международната детска лагерна смяна – пролетна експедиция „Интеркосмос Днес“, в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, която съвпада и с Международния ден на авиацията и космонавтиката. В смяната участват над 140 деца на възраст между 10 и 16 години от България, Русия и други страни. Лагерната смяна включва редица мероприятия, но основните са посветени на авиацията, космонавтиката, програма „Интеркосмос“, запознаване на децата с историята и развитието на авиацията и космонавтиката. Децата имат възможност да се обучават и тренират в единствения в страната интерактивен аналог на спускаемия космически кораб „СОЮЗ-ТМА“. Той дава възможност да се наблюдава как космическият кораб се управлява в автоматичен режим и съответно в ръчен режим. Чрез този  ръчен режим предоставяме възможност на учениците да формират екипажи, както е в реални условия, по трима в екипаж, да си намерят своя позивна – НЛО, звездичка, космос или ракета. Тези екипажи имат възможност да преминат през спускаемия апарат на космическия кораб и да наблюдават как се сближава с Международната космическа станция, как се събира, като след това в ръчен режим те могат да изпълнят сближаването и събирането със станцията. Децата, които участват в лагера, посещават и планетариума в комплекса, като се запознават със съзвездията и звездите. Учениците проявяват интерес, задават много интересни въпроси и това ни радва. Децата участват активно и в отбелязването на Международния ден на авиацията и космонавтиката, свързан с Юрий Гагарин – осъществил първия полет на човек в Космоса.

Фокус: Споменахте за Авиокосмическия  център, какво представлява центъра и какви експонати са представени в него?

Красимир Стоянов: Авиокосмическия  център и планетариум са част от към Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“. В центъра, който функционира от началото на септември 2012 година и е предназначен за посещение на  гости от цялата страна, е създадена експозиция, разделена условно на пет зона, допълни Красимир Стоянов. В първата зона се представя информация за митове и легенди, свързани с авиацията. Във втората зона се разказва за основоположниците на теоретическата и практическа космонавтика, великите победи в Космоса, започвайки от изстрелването на първия изкуствен спътник, през героичния полет на първия човек в Космоса – Юрий Гагарин. Велики победи са и полетът на Валентина Терешкова, както и първото излизане на човек н открития Космос. Третата зона е посветена на международното сътрудничество и приноса на България в космическите изследвания, програмата „Интеркосмос“ е обхваната много обширно. Четвъртата зона е наречена условно „Под звездите“ и представя Центъра за управление на полети, тренировките на космонавтите за оцеляване при приземяване в сурови зимни условия или при приводняване. Последната зона е посветена на авиацията – за началото и първите полети на братята Райт до звуковата и свръхзвукова авиация. Имаме много ценни експонати, това са самите образци на българска космическа храна и полета на първия български космонавт Георги Иванов, полетният костюм на космонавта Виктор Савиних, който ни го беше подарил. Още по-ценното е това, че с помощта на два поредни космически екипажа успяхме да изпратим две писма – с флагчета с логото на комплекса и книжката за комплекса, на борда на Международната космическа станция.  След това те са върнати от екипажите, това са ценни експонати, които са били в Космоса. Към центъра има и учебна обсерватория, която е оборудвана с професионален телескоп, разположен под моторизиран купол на специална площадка на покрива на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА