Красимир Узунов: Дори по пътя към НАТО Македония ще продължи да генерира проблеми

Дори по пътя към НАТО Македония ще продължи да генерира проблеми. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ и специалист по Балканите Красимир Узунов в предаването „Темите“ по ТВ „Европа“ във връзка с ратифицирането на Преспанския договор от гръцкия парламент. „Оттук нататък ще започнат задължителните разпоредби“, каза Узунов. Той обърна внимание на разпоредбите, които биха засегнали джоба на всеки средностатистически македонец, като смяната на регистрационните табели на колите и табелките пред Александър и Филип Македонски, че са част от елинистичното наследство. „Ще видим как трябва да се сменят песни от типа на „Северномакедонско девойче“, коментира Узунов. По думите му, ако се излезе от кръга на иронията, ще се види как се модернизира съвременната македонска история, свързана с Античността. „Този античен процес ще започне да отпада. Това за нас е опасно предизвикателство и възможност. Ако гърците дисциплинират македонците и от техните учебници изчезне античния период, очаквам тази настървеност към чуждата история да се концентрира от средните векове към националноосвободителното движение, което със сигурност не е македонско“, обясни Узунов. „България не може да участва в преговорния процес по Преспанския договор, колкото да запасваме пищови и да тропаме по масата, че ще наложим вето за НАТО, нищо няма да наложим“, коментира Узунов.
Попитан оттук насетне какво предстои да се случи в Гърция и в Македония, Красимир Узунов отговори: „Най-напред ще започнем от Македония, защото е по-засегната и по-потърпевшата страна в този договор. Паднаха последните бариери пред предстоящо членство на Македония в НАТО“. По думите му пътят за ЕС може да се случи, може и да не, но членството на Македония в НАТО вече е сигурно. „Оттук нататък Македония много ускорено ще започва да се придвижва към НАТО. Не защото има особена бойна способност Македонската армия, а защото геостратегически мястото е много важно и заема изключително възлово диагоналите на Балканите“, допълни президентът на Агенция и Радио „Фокус“.
По думите му не всеки трябва да чете договора от Преспа като Дявола Евангелието. Той обърна внимание, че в Гърция предстоят парламентарни избори, които обещават да бъдат едни от редките нормални избори. „По Гръцка конституция в момента, в който подадеш оставка, ако подадеш на 25 януари, на 25 февруари трябва да отидеш на избори. Докато, ако се спазват правилата на Конституцията трябва да има един кабинет, който да подготви изборите. Иначе ги подготвя администрацията на този. Много малко гръцки правителства са издържали да не си подадат оставката и те да си подготвят изборите“, коментира още Узунов. Според него е въпросът дали ще се „продаде“ успешно резултатът от Преспанското споразумение, за да може СИРИЗА да извлече дивиденти. По думите му пред Ципрас стои нов мандат или той може да получи нобелова награда за мир, но да бъде в качеството си на бивш премиер. Узунов допълни, че според него шансовете на гръцкия премиер са 50 % на 50 %.