Красимир Узунов: Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа

Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. Това каза в интервю за обзорното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио „Фокус” Красимир Узунов, анализатор на историята на Македония и президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“, във връзка с гласуването на конституционни промени в македонския парламент, свързани с промяната на името на страната. „От международна гледна точка намирането на решение на един междудържавен спор, който продължава близо 30 години, наистина заслужава поздравления“, посочи той. „Естествено е, че пак има два прочита. Ако гледаме руския прочит, в него се казва – няма такава държава, не може така да се решават спорове и така да се влиза в НАТО, защото това означава, че последният „остров“ на руско влияние на Балканите – Сърбия, отвсякъде ще бъде обкръжен от натовски държави“, коментира Узунов. „За Запада, видяхме посещението на канцлера Меркел в Атина, в изявленията си тя вече говори за Северна Македония. Естествена е и реакцията на НАТО, тъй като ратифицирането на Договора от Преспа решава въпроса за членството на Македония в Алианса“, допълни той.
По думите му що се отнася до ситуацията вътре в страната, тепърва населението, което и без друго се страхува от етнически конфликт, има да изживява и други страхове. „Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. След като го преведоха на така наречения „македонски език“, трябва да са го прочели. Ясно е, че вече не може да се поръчва македонска ракия, „Македонско девойче“, македонско сирене, македонски бюрек, ако щете и бутер, както му викат на маслото и така нататък. Всичко това трябва да стане северномакедонско“, подчерта Узунов. По думите му премиерът Заев е оптимист за употребата на езика, но една гола идентичност без икономика и без вътрешно съгласие не води на никъде. „Тя остава гола идентичност. И оттук нататък напрежението вътре в Македония ще продължи да расте“, допълни той.