Красина Кръстева, журналист: Политически е въпросът с Елена Йончева, с него властта може да ядоса много хора, които да дадат вота си за БСП

Интервю с журналиста Красина Кръстева за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-жо Кръстева, на 20 януари ГЕРБ проведе националната си среща преди евроизборите. В неделя БСП пък проведе четвъртото заседание на 49-тия конгрес, на който партията изрази своята визия и заявка за победа на европейските избори. Какви бяха разликите между двата формата?

Красина Кръстева: Първо ще кажа какви са приликите. Приликите са, че това са партийни формати в голям мащаб на двете водещи политически сили в страната. И мисля, че до тук приликите приключват. Те чисто документално са различни формати, защото при БСП това е конгрес – събрали са се излъчени делегати; при ГЕРБ е национална работна среща. Но какво видяхме в единия и в другия случай? Залата беше една и съща, това е зала 3 на НДК. Направи впечатление, че при ГЕРБ имаше ясен, стегнат сценарий, всичко изглеждаше малко като политическа шоупрограма. В залата нямаше микрофони, дори беше намалена светлината. Не се предвиждаше да има участие от страна на залата. Тя можеше единствено да аплодира, което не е съвсем политическо. В една политическа партия трябва да има диалог, трябва да се чуе мнението на редовия член на партията, дори тогава, когато на това място са събрани не съвсем редови членове на партията. При БСП не беше така. В залата имаше микрофони, имаше изказвания, всеки можеше да вземе думата да се изкаже, което обаче не е странно за конгресите на БСП. Общото е, че двете партии излъчваха желание за мобилизация, защото и двете партии много добре разбират ключовото значение на европейските избори за това как ще изглеждат във втората политическа половина на България. Тази година е много сложна, има два избора – европейски избори, местни избори. Европейските избори са с най-ниска избирателна активност обикновено, местните избори точно обратното – там активността е висока, защото се активират дори хора, които много-много не се вълнуват от политика, но се интересуват какво става на тяхната улица, казано най-общо. И затова мобилизацията е изключително важна и за двете политически сили. Още повече, че чисто битово европейските избори се падат не знам дали в последния ден или ги разкъсват, но по време на една мини ваканция от 4 дена. Това е изпитание за нервите на заетите с организацията в двете партии.

Водещ: Така е, безспорно. На конгреса на БСП присъстваше лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. Обаче се пораждат малко спорни въпроси – има ли опит за разделение между БСП и ПЕС?

Красина Кръстева: Аз ще кажа, че БСП много трудно доби европейска идентификация. Някак си се е забравило вече какво беше преди, не времето след 2000 година, времето преди 2000 година, от 1990 до 2000-та. Тогава за БСП се говореше само „БСП, бившата БКП“, „БСП, бившата комунистическа партия“. Всичко това беше забравено и затова много хора имат заслуги, разбира се, но безспорни са заслугите на Сергей Станишев. Под неговото лидерство БСП беше приета за член на Социалистическия интернационал и за член на ПЕС. Тя стана призната европейска партия, наравно с левицата в Европа. Така че, ако неглижира лидера на ПЕС, БСП е застрашена да загуби много бързо европейска идентификация. Губи ли европейска идентификация, БСП не може да спечели избори, никакви избори, не само избори за Европейски парламент. Никой не иска да гласува за миналото. А когато даваш знаци, че това минало много те влече, как да ти повярват, че ти си бъдещето? Аз донякъде смятам, че този спор е леко привнесен, не е толкова дълбок, колкото го тълкуват първите политически фактори на ГЕРБ. И те са длъжни да го правят.

Водещ: Това може да са спекулации просто.

Красина Кръстева: Не, не казвам, че са спекулации. Зад всеки дим си има огън. Но не е чак толкова голям, колкото той се представя. Всеки един лидер на партия, всеки един депутат на дадена партия, като вижда, че при съседите има някакво косъмче, е длъжен точно там да човърка, да завре ножа в тази малка пукнатинка и там да човърка. Но, понеже става дума за БСП, БСП не трябва да им помага.      Тя допуска, което според мен е грешка, да се говори прекалено много за нейната евролиста. Нейната евролиста ще бъде наредена, има си правила, процедури. Не поставя въпроса например а как се реди евролистата на ГЕРБ? Как така става, че например Лиляна Павлова – едно от лицата на ГЕРБ, имащо такива заслуги за добре проведеното европредседателство – европредседателство, което ГЕРБ си сложи като цял медал, не само като брошка на ревера, в същото време Лиляна Павлова ще намери ли място в тази евролиста, тя има ли номинации? Бих искала да чуя отговор на този въпрос. Бих искала да знам как протичат номинациите в ГЕРБ, как се утвърждават, как протичат и как се утвърждават и в БСП, и в други партии. И в партиите от т.нар. традиционна десница също сме го виждали – как става в ДСП, как става в СДС този процес. Как става в ГЕРБ досега не сме го видели.

Водещ: Бих искала да се върна към онова малко косъмче, към онази искрица. В последно време се заговори за казуса „Елена Йончева“. В събота лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи и единодушно Конгресът прие декларация в нейна подкрепа. Казусът „Йончева“ може ли наистина да обедини левицата или да отслаби позициите й в политическото пространство?

Красина Кръстева: По отношение на този казус в левицата няма две мнения. Тук няма нюанс. Ясно е, че това е атака. Аз няма да коментирам юридическата страна на въпроса, но всеки, който се интересува от политика в последните 5-6 години, откакто съществува казусът КТБ, би си задал въпроса защо Йончева и защо сега? Тази банка специалистите определяха като най-добрата банка. Тоест как ти можеш, бидейки човек отвън, да знаеш, че тя е прала пари – банката, която беше толкова награждавана? Ами тогава къде да си държим парите, на кого да вярваме, ако не вярваме на всепризнатите авторитети? Така че въпросът е политически и с него властта може да ядоса много хора в България, те да се огледат за кого да гласуват и да дадат вот и за БСП.

Водещ: Тоест този казус може да изиграе лоша шега на ГЕРБ?

Красина Кръстева: Този казус директно играе лоша шега на ГЕРБ. Когато си на власт си виновен за всичко, за лошото време си виновен. ГЕРБ много дълго време е в комфортната ситуация за големи грешки да има малка вина. Доверието в ГЕРБ много бавно ерозира. Която и да е друга партия да е управлявала, ако й се беше случил един от скандалите, които миналата година тресяха държавата, като Търговския регистър, който мисля, че два месеца не работеше; като случая с винетките; като фалита на застрахователното дружество „Олимпия“ – за всичко това, дори когато властта не носи директна и пряка отговорност, има контролни органи, които са нейни, за които тя носи директна и пряка отговорност, защото ги е назначила по един или друг начин. И мисля, че ГЕРБ почти не понесе щети от тази ситуация. От което някак в управляващата партия може би се успокояват, че на тях всичко им се разминава или че това не е кой знае колко важно. Губят сетивност към това кое е важно и кое камъче в обувката ще счупи крака.

Водещ: Говори се в пространството за различни имена. Елена Йончева, Сергей Станишев, Деница Златева – кой трябва да оглади листата на БСП?

Красина Кръстева: На Конгреса онзи ден се видя поддръжката, любовта, доверието, с което се ползва в цялата партия Елена Йончева. Тя е обичана след това, което се случи, тя и преди беше обичана не само в БСП, но от този ден тя е любимка на партията. Така че логично е, ако води листата. Логично е също така и Сергей Станишев да води листата, защото това е ясна идентификация с европейското, идентификация с Европейския съюз. Защото ПЕС е организация, която обединява социалистически и социалдемократически партии от държави членки на Европейския съюз. Това не е просто там някаква организация.

Водещ: Определено ще бъде доста труден избор.

Красина Кръстева: Да, доста труден избор, който трябва да направят и редовите социалисти. Защото вече започват номинациите и трудно се реди такава листа. Но всъщност не е и чак толкова важно на кое място кой ще бъде подреден, защото за европейските избори има преференции, тоест всеки активен гражданин може да упражни своята активна гражданска позиция и да сложи хиксче пред това име, което той смята, че трябва да води.

Водещ: И предвид името на нашето предаване – „Софийска трибуна“, как стои на политическия терен левицата в София в началото на предизборната година?

Красина Кръстева: Организацията на БСП в София винаги е била не само най-голямата организация, това е знакова организация. Това, което става в софийската организация, се поема като мода от останалите организации в страната. И за софийската организация тази година е особено тежка, защото трябва да прецени правилно коя кандидатура да издигне за кмет на София, за което първо трябва да осигури максимална мобилизация за евроизборите, защото тук ще цитирам, мисля, че Кирил Добрев каза, че от евроизборите ще зависят и другите избори. Че без добро представяне и победа на евроизборите, каква мобилизация можем да търсим за местните избори? А местните избори са един шанс на левицата да окаже пробив. Ако левицата спечели един голям град, или два, или три големи града, тя ще създаде усещането, че ГЕРБ губи, дори ГЕРБ да спечели във всички останали. Много важно е усещането в политиката, усещането у гражданите кой е новото лице, накъде духа вятърът. Затова са важни евроизборите, затова са важни местните избори, затова е важна цялата 2019 година.

Веселка ИВАНОВА