Кристиана Димчева, РБ “Пенчо Славейков“ – Варна: Мисия на библиотеките е да подпомагат и възпитаването на информационната, дигиталната и медийната грамотност

Кристиана Димчева от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна в интервю за „Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Димчева, за поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица, обяснете ни как протича събитието във Варна.

Кристиана Димчева: Безспорно за нас това е едно истинско събитие, 14-та поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира една застъпническа кампания. Тя започна на 12 май и ще продължи до 17-ти май, а при нас ще свърши даже на 18-ти май. В тази седмица библиотеката търси своята трибуна да представи какво всъщност е съвременната библиотека. Да се посочат мащабите на полезност на институцията и едновременно с това да покажат своите партньори и успехи. Ние правим това през цялата година, но сега търсим различните фокуси. Тази седмица тази година сме я нарекли „Книгите са само началото“ и подсказваме какво могат да намерят нашите читатели в библиотеката. Че това са много и разнообразни услуги. Едно много различно отношение към библиотеката, която най-често ние казваме, че е едно пространство, в което можем да намерим литература, информация или най-често я свързваме с опазването на паметта на нацията. Мисия, която днес е все по-обхватна, защото се подпомагат всички сектори, всеки гражданин от първия досег с книгата, образованието, учението през целия живот. Това, за  което е много модерно да говорим – информационната грамотност, дигиталната грамотност, медийната грамотност. Няколко различни аспекти на това доколко ние можем да си служим с всички нови ресурси и технологии в нашето съвремие. Но наистина библиотеката е едно пространство, в което всички могат да търсят позиция, в която да дебатират, да получат информация, да изявят своето творчество. Младото поколение днес има едно очакване към библиотеките и то е те да бъдат един модерен, добре оборудван център за достъп до информация, за място за социални срещи и култура. Затова може да ни срещнете във всички социални мрежи, разбира се. Българските библиотеки не могат и не трябва да бъдат изолирани от всички тези съвременни процеси на развитие.

Фокус: Кампанията „Книгите са само началото“ обаче е насочена предимно към деца тази година.

Кристиана Димчева: Тази година ние сме сложили акцент върху детското четене и затова започнахме с едно гостуване в една детска градина. Там нашите колеги разказаха една приказка. В този разказ, гледайки картините, децата се опитват да пресъздадат историята със словото. Да пресъздадат това умение – да разкажеш какво виждаш, какво си научил, какво си чул. Една много атрактивна и нова форма. Ние много пъти сме разказвали за камишибай театъра като начин на общуване с младия човек. Седмицата на 18 май завършва с посещение в Полското училище и откриване на изложба в Детския и средношколски комплекс. Това са само отправни точки за постоянния диалог, който ние имаме с всички читатели и граждани на Варна.

Фокус: Всеки месец Регионалната библиотека организира много събития, но планирате ли събития за Нощта на музеите?

Кристиана Димчева: Да като че ли има някаква особена символика в това, че Националната библиотечна седмица тази година съвпадна с Нощта на литературата и Нощта на музеите и галериите. На 15-ти май библиотеката бе едно читателско гнездо, където посрещнахме участници от Френския културен институт. За Нощта на музеите подготвяме една друга изненада – това е среща с автора на трилогия “Откраднато”, “Обречено” и “Опазено” Искра Урумова, която ще бъде наш гост и ще представим книгите. А след това ще поведем в разказ за старата фотография и един от майсторите й Карл Албрехт. Много пъти ние сме говорили за панорамите на града, за старите снимки, които в края на миналия век общината поръчва на Карл Албрехт да бъдат заснети. Освен че при нас ще бъдат оригиналите, ще имаме един интересен гост, Георги Генчев ще ни разкаже за майсторството на фотографа и на правенето на черно-бялата фотография. Ще продължим и с разказ за старата периодика в библиотеката и изложбата, посветена на 175 години от основаването на списание „Любословие“ и 125 години от организираното журналистическо движение. Ще представим старата варненска преса, ще прочетем любопитни неща от старите вестници, ще говорим за тях и това ще бъде от 18 до 21 часа, отново на 17 май. Ние се готвим много отговорно за нашите читатели.

Диана СТОЕВА